El presumpte autor de l'agressió racista ocorreguda en el metro de Barcelona dissabte passat, dia 28 de juny, és un jove menor d'edat que ja ha estat detingut, encara que els Mossos d'Esquadra han imputat dues persones més com a coautores dels fets.

La policia va informar ahir que al suposat autor de l'agressió a cops de puny a un jove asiàtic, originari de Mongòlia i veí de Santa Coloma de Gramenet, se li imputa una falta de lesions i un delicte d'odi i discriminació, segons va explicar en roda de premsa el cap de la Divisió de Transport dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Joaquim Bayarri.

Dues persones més, una de les quals també és un menor, estan imputades en relació amb aquests fets com a coautores dels fets i han estat citades a declarar. El suposat autor de l'agressió, que va ser detingut ahir, va ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors després de declarar davant els Mossos.

La policia autonòmica va identificar els tres imputats després de veure les imatges de l'agressió en un vídeo que van filmar amb un telèfon mòbil i que van penjar a YouTube i les que els ha facilitat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de les càmeres de seguretat. "Ens interessa establir tot el que ha passat. No és el mateix el que es veu en el vídeo que tot el que passa", va explicar Bayarri, que va demanar a les persones que estaven en el vagó quan van ocórrer els fets, i que encara no ho han fet, que es posin en contacte amb els Mossos. L'agressió, aparentment racista, ha suscitat reaccions tant polítiques com socials que han condemnat l'acció. L'agressió es va produir dissabte passat a la nit en el metro de la línia 1 de Barcelona quan el jove asiàtic viatjava assegut en un vagó i va ser copejat per un jove rapat sense motiu aparent. La víctima de l'agressió és un jove natural de Mongòlia, que va rebre diversos cops de puny a la cara per part de l'agressor, segons es pot apreciar en el vídeo que va gravar un acompanyant del detingut i que es va penjar a les xarxes socials. El jove agredit va presentar diumenge a la nit una denúncia per l'agressió i ha estat interrogat per la policia.

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir al matí que es presentarà contra l'agressor. El primer tinent d'alcalde i president de Transports Metropolitans de Barcelona, Joaquim Forn, ha declarat als mitjans que ha encarregat als serveis jurídics la fórmula més adequada per presentar l'acusació. "Cal fer entendre que la intolerància i la xenofòbia no tenen cabuda a Barcelona", segons va considerar Forn.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, va condemnar ahir l'agressió racista que es va fer pública a través de les xarxes socials i en què apareixia un dels companys de l'agressor que en el seu Facebook tenia fotos amb alguns dels líders de Ciutadans.

"Condemnem aquest tipus d'agressió i de xenofòbia", va sentenciar Alonso, que va assegurar que cap dels joves que apareixen en el vídeo és militant o simpatitzant de Ciutadans i que, en cas que ho fossin, "se'ls expulsarà fulminantment de les files del partit".

SOS Racisme de Catalunya no descarta emprendre accions judicials per l'agressió, que considera que és un atemptat "flagrant i explícit" que mostra la presència del "racisme violent en la nostra societat i del seu grau de normalització".

L'entitat va celebrar en un comunicat la rapidesa de les actuacions dels Mossos d'Esquadra i TMB i va elogiar la "responsabilitat" dels ciutadans que van defensar la víctima, i la col·laboració dels veïns per identificar l'agressor, del qual es coneix la identitat, encara que no ha estat facilitada per la policia.