El President català, Artur Mas, es va reunir ahir a la Generalitat amb una representació de la plataforma Societat Civil Catalana, contrària a la independència, que el va exhortar a no convocar la consulta sobiranista del 9 de novembre perquè "una majoria de catalans hi està en contra".

En una trobada d'una hora de durada, Mas va conversar amb una delegació encapçalada pel seu president, el santpedorenc Josep Ramon Bosch, i el seu vicepresident primer, l'historiador Joaquim Coll, a més d'altres integrants de la junta directiva de la plataforma.

En una roda de premsa al final de la reunió, Bosch va relatar que van demanar a Mas que "no firmi el decret de convocatòria de la consulta, que ell sap que no farà i que no la pot fer" i és "una greu irresponsabilitat política", encara que no va voler detallar què els va respondre Mas. "Li hem dit que sap que no té facultats per convocar-la i només crearà i incrementarà una greu frustració entre els ciutadans que han cregut de bona fe en les seves paraules", va assenyalar. La consulta, va dir, "no està ben plantejada i no és mètode adequat per resoldre cap problema". "No es pot fer passar un referèndum d'autodeterminació com una enquesta d'opinió, i cap organisme internacional validarà la doble pregunta".

Bosch va agrair al President, en tot cas, que els hagi rebut per poder-li expressar aquests arguments: "la reunió ha estat realment molt amable i distesa. Hem tingut l'oportunitat d'explicar-li de forma concisa la nostra proposta. Ens ha escoltat atentament i ens ha fet moltes preguntes sobre Societat Civil".

Amb tot, no va ser possible veure una fotografia del President rebent-los a les portes del seu despatx, com passa altres vegades, ja que Mas els esperava a l'interior, encara que fonts de la Generalitat han explicat a Efe que no existeix un protocol establert sobre això i la rebuda es desenvolupa en funció de l'activitat que tingui el President aquell matí. Bosch va afegir que els representants de la plataforma li van recordar que "és president perquè va obtenir una majoria, però també perquè va prometre complir i fer complir la Constitució i l'Estatut, i les seves paraules indiquen sovint que no ho pensa fer. Li hem mostrat la nostra preocupació i hem demanat que rectifiqui".

En aquest sentit, li va reclamar que "tingui en compte que la majoria de ciutadans se senten al mateix temps catalans i espanyols i la majoria no estan a favor de la secessió", sinó que són partidaris d'"arribar a acords i pactes" i no donen suport a una consulta "plena d'enganys" i que és "una cortina de fum".