El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va retreure ahir als dirigents del PP el seu "delit" que el rei Felip VI "no faci res" en l'assumpte català i que s'"atabalin" quan es parla d'un eventual arbitratge del monarca davant el procés sobiranista català. En la conferència de premsa posterior a la reunió del Govern català, Homs va replicar així a la defensa que ha fet el PP del paper del monarca limitat a preservar la unitat d'Espanya i, en canvi, va mostrar més sintonia amb l'ambaixador dels EUA a Espanya, James Costos, qui va afirmar que les empreses s'adaptarien a la independència de Catalunya (vegeu la informació d'aquesta mateixa pàgina).

En aquesta línia, Homs va subratllar que el món empresarial i econòmic és "adaptatiu" a les noves circumstàncies. El conseller va considerar que les declaracions de l'ambaixador, amb els indicadors d'inversió estrangera a Catalunya els últims anys, provoquen que "la realitat desfaci els titulars" escrits pels "propagandistes" que van en contra del procés sobiranista.

En la conferència de premsa posterior a la reunió de Govern, Homs també va respondre a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, qui va recordar dilluns als que pretenen donar al rei un paper diferent al que li correspon que és missió del monarca vetllar perquè no es posi en perill la unitat d'Espanya.

"Crida l'atenció aquest delit dels representants del Govern i del PP" en el sentit que el "monarca, sobretot, que no faci res" i "no sé per què tenen tant interès", es va preguntar Homs. El conseller va considerar que el rei té la funció constitucional d'àrbitre, pel que ha recriminar als dirigents populars que actuïn amb aquest "alarmisme" quan es planteja que el monarca pugui "prendre en consideració el que vol la immensa majoria del poble català (la consulta)" i reaccionin de forma "hiperpreventiva" i en el "marc de la immobilitat".

D'altra banda, Homs va criticar la "dinàmica tan sorprenent" del ministeri de Cultura de "saltar-se la llei" en el retorn dels Papers de Salamanca i va explicar que també en la reunió de govern d'ahir, l'executiu havia aprovat interposar una denúncia per aconseguir el retorn de tots els papers.