El líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat avui convençut que el govern espanyol "acabarà negociant" el dret a decidir de Catalunya "si els catalans ens mantenim ferms", i ha apuntat que si algú vol una coalició amb Esquerra haurà de mantenir el compromís de la consulta.

Junqueras s'ha referit al procés sobiranista català en unes declaracions a Catalunya Ràdio en què ha apuntat que, encara que els principals partits de l'Estat -PP i PSOE- segueixen sense acceptar la consulta del 9 de novembre, "el Govern espanyol acabarà negociant si nosaltres (els catalans) ens mantenim ferms".

Segons Junqueras, "només hi ha una possibilitat" que el procés cap a la independència de Catalunya surti bé i és que "els catalans ens mantinguem ferms", i ha insistit que la convocatòria de la consulta ha de mantenir-se encara que el Govern central no la permeti.

Després d'assenyalar que "no cal menysprear la millor de les opcions", que és que "els ciutadans puguin decidir l'Estat que volen" en un referèndum "perquè més del 80 % dels catalans estan d'acord" que se celebri, el líder d'ERC ha pronosticat que "tard o d'hora els catalans haurem de fer alguna cosa que no els semblarà bé ni a l'Estat espanyol ni al PP ni al PSOE, però no per això hem de deixar de fer-ho".

"No volen que fem una consulta però és que tampoc volen que el Parlament faci una declaració, no els agrada res del que volem els catalans", ha lamentat Oriol Junqueras abans de recordar que quan els mercats financers van pressionar l'Estat sobre el deute públic, "PP i PSOE van canviar això que diuen que és tan difícil de canviar, que és la Constitució, i ho van fer en 24 hores".

Junqueras s'ha tornat a negar a especular amb els 'plans b' a la consulta "a fi de no debilitar-la", però ha admès que ERC disposa d'aquests plans alternatius, i sobre la possibilitat de formar una candidatura única favorable a la independència en unes eleccions catalanes plebiscitàries, ha posat una condició prèvia.

"Si algú vol un acord electoral, preelectoral o postelectoral amb ERC ha de complir el compromís de mantenir la convocatòria de la consulta del 9 de novembre", ha recalcat.

Segons el president d'ERC, pel que fa a ell "no em rendiré, no em resignaré, no em cansaré i no abandonaré", i el que farà el seu partit si des de l'Estat es pressiona el president de la Generalitat, Artur Mas, "és donar-li suport i defensar-lo".

Després d'assenyalar que no té cap temor a allò que pugui ocórrer si Catalunya es manté ferma, ha afirmat que "després de proclamar la independència de Catalunya passarà alguna cosa semblant al que va ocórrer" als països que ja s'han independitzat.