L'ambaixador dels Estats Units a Madrid, James Costos, va assegurar aquest dimarts que el seu govern està "mirant amb interès" el que passa a Catalunya i el procés sobiranista, i va apuntar que si Catalunya s'acaba independitzant les empreses nord-americanes "s'hauran d'adaptar" a la nova situació. "Les coses canvien, els entorns canvien, i quan això passa qualsevol líder empresarial ha de pensar en el futur. Si les coses canvien, les empreses s'hauran d'adaptar", va dir en un esmorzar informatiu a Madrid en resposta a les preguntes que li han arribat sobre el punt de vista del govern dels Estats Units i de les empreses nord-americanes respecte a Catalunya. Més tard, va rectificar assegurant que les seves paraules s'havien mal interpretat.

Costos, que va reiterar que als ulls dels EUA aquesta és "per descomptat una qüestió interna" de l'Estat, va assegurar que el seu equip i els empresaris nord-americans estan "molt interessats" en el que passa a Catalunya i observen "l'evolució dels esdeveniments". Amb tot, el diplomàtic no va reproduir el discurs del govern espanyol sobre un suposat fiasco econòmic d'una Catalunya independent i ha apuntat que les empreses dels EUA s'adaptarien al nou escenari perquè "qualsevol líder empresarial ha de pensar en el seu futur". "Els entorns econòmics canvien", i "si les coses canvien, les empreses s'hi adaptaran", va dir.

Hores després, Costos va assegurar a través del seu compte de Twitter que s'havien "mal interpretat" les manifestacions que havia fet una hora abans durant l'esmorzar informatiu a Madrid respecte a la independència de Catalunya. "Lamentablement alguns han mal interpretat la meva declaració sobre la política dels Estats Units respecte a Catalunya, que és una qüestió interna d'Espanya", va escriure. D'aquest canvi, el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, va constatar que la "màquina de la diplomàcia espanyola" s'havia posat en marxa

No és el primer cop que representants de tercers països fan marxa enrere de declaracions suposadament neutrals sobre el procés català. El 16 de setembre del 2013 (i després que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, cridés a consulta els dos ambaixadors a Madrid) els governs de Letònia i Lituània van haver d'emetre cartes afirmant que s'havien mal interpretat les declaracions dels seus primers ministres donant suport al dret d'autodeterminació i al reconeixement d'una possible Catalunya independent.