L'expresident conservador Nicolas Sarkozy va ser cridat ahir a declarar davant la policia judicial de Nanterre, localitat propera a París, sobre un cas de presumpte tràfic d'influències i violació del secret d'instrucció.

Els agents, segons van indicar els mitjans francesos, li van posar en règim de garde à vue, una mesura inèdita per a un antic mandatari i durant la qual està sota la jurisdicció de la policia judicial i amb assistència lletrada, cosa que permet interrogar fins a 48 hores. Els investigadors intenten determinar si l'excap d'Estat i el seu entorn van crear una xarxa d'informadors que els mantenia al corrent de l'evolució dels processos judicials que amenaçaven el polític conservador i cap de l'Estat francès entre 2007 i 2012.

Sarkozy va arribar a la seu policial poc després de les 8 del matí i un dia després que també fossin interrogats el seu advocat, Thierry Herzog, i dos alts magistrats del Tribunal de Cassació, Gilbert Azibert i Patrick Sassoust, que segueixen en règim de detenció provisional. D'Azibert, proper al lletrat de l'expresident, se sospita que recollia informació de consellers del Tribunal Suprem sobre els avenços en la investigació sobre presumpte finançament il·legal de la campanya que va portar Sarkozy al palau de l'Elisi.

Segons aquesta teoria, el defensor de Sarkozy li va prometre com a contrapartida que l'expresident l'ajudaria a aconseguir un lloc en l'administració de Mònaco que buscava.

En l'anomenat "cas de les escoltes" s'investiga, entre altres assumptes, si el polític conservador va rebre finançament il·legal per a la seva campanya presidencial de part de la multimilionària hereva del grup de cosmètics L'Oréal, Liliane Bettencourt, i del deposat dictador libi Muammar al-Gaddafi. La investigació estava relacionada, en origen, amb les indagacions obertes a l'abril del 2013 per determinar si part de la campanya que el va portar al càrrec el 2007 va ser finançada pel règim libi.

Les escoltes a què va ser sotmès Sarkozy posteriorment van conduir el febrer passat a l'obertura d'una investigació judicial pels càrrecs de "violació del secret del sumari" i de "tràfic d'influències".

Defensen la seva innocència

Membres de la UMP van defensar ahir la presumpció d'innocència de Sarkozy i van denunciar l'assetjament judicial a què en la seva opinió l'ha sotmès. "Cada vegada que parla de la seva eventual tornada, sorprenentment, se l'assetja amb un assumpte judicial que immediatament s'ensorra. [...] Comença a resultar pesat per als seus seguidors i crec que també per als francesos", va indicar la delegada general adjunta de la UMP, Valérie Debord. Per a la representant de l'agrupació conservadora, la ciutadania comença a veure "una mena d'instrumentalització de la Justícia" contra Sarkozy i la seva possible tornada a la primera línia política.