L'exalcalde de Manresa, Josep Camprubí, és a la llista de 44 càrrecs i excàrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que haurien rebut sobresous, segons s'ha difós aquest dijous. El cap de setmana passat es va saber que també havia cobrat de la FMC l'actual alcalde de Solsona, David Rodríguez i l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel. I a la llista feta pública avui també hi ha l'alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero. L'assumpte és investigat per la jutgessa del cas Mercuri, que ha obert una peça separada sobre la qüestió.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció està estudiant si demanar la imputació dels 44 càrrec. L'agrupació ha explicat en roda de premsa que van rebre tota la informació aquest dimecres i que ara l'estudiaran amb detall ja que es tracta de 3.000 folis. Si un cop analitzat tot consideren que sí que hi van haver sobresous demanaran la imputació i exigiran la dimissió dels afectats, "siguin del color polític que siguin". Fonts jurídiques han apuntat a l'ACN que la fiscalia també estaria estudiant la imputació d'una part dels implicats. Per la seva part, la Federació de Municipis, defensa els alcaldes acusats.

La Plataforma ha fet aquest dijous una roda de premsa després que ahir va rebre la interlocutòria i l'atestat dels Mossos d'Esquadra de la peça 25b sorgida arran de la investigació del 'cas Mercuri'. En aquesta peça s'està investigant si 44 càrrecs de la FMC van rebre sobresous sota la premissa que el que rebien eren diners per dietes i desplaçaments.

L'advocat de l'Associació Lliure d'Advocats de Catalunya (ALLAC), Raul García, ha explicat que estan analitzant tota la documentació per determinar si es poden considerar o no sobresous i segons la conclusió a la que s'arribi demanaran les imputacions. García ha dit que, en principi, tots ells han de saber que per un càrrec públic "només poden rebre un sou".

Des de la Plataforma, i en un primer anàlisi, sí que s'han preguntat que si aquestes quantitats es rebien per desplaçaments com pot ser que rebin més alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona, més propers a la seu de la federació, que no pas d'altres que vénen d'altres punts més llunyans de Catalunya.

Segons García, han pogut comprovar que les quantitats es rebien segons la jerarquia dins de la federació i afegeix que els mossos apunten en la interlocutòria la "coincidència" entre l'inici dels cobraments i l'entrada de l'ex alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, com a president de la FMC.

En tot cas, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció considera que aquesta investigació també ha de servir per reflexionar sobre la creació d'estructures com la federació on s'acaben produint situacions aparentment "fraudulentes".

Implicats de tots els colors polítics

Segons la informació rebuda per la plataforma, els càrrecs que haurien rebut aquests sobre sous són Manuel Bustos (Sabadell) que va rebre 23.964 euros entre 2011 i 2012, Miquel Arisa (Centelles) amb 10.548, Joaquim Balsera (Gavà) amb 5.000, María José Beltran (Tivenys) per més de 4.000, Lluis Caldentell (Pontons) per 5.199 euros, Josep Maria Freixanet (Olost) 5.720, Carme Garcia (Rubí) per 5.720 euros, Maria Montserrat Mundi (Sant Quirze del Vallès) per més de 3.000, Lluís Tejedor (El Prat de Llobregat) per 12.870, Xavier Amor (Pineda de Mar) per 3.333, Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) amb 5.397, Xavier Casoliva (Guissona) per 3.333, Joan Castanyo (Sant Celoni) per 3.333, Ana del Frago (Barberà del Vallès) 3.333, Isabel Garcia (Santa Perpètua de Mogoda) amb 3.333, Núria Marín (L'Hospitalet de Llobregat) amb més de 7.500 i Joan Miguel i Rodríguez (Monistrol de Montserrat) per 3.333.

Altres noms que surten són Joan Mora (Mataró) per 5.000 euros, Víctor Orrich (Tremp) 2.249, Carles Pellicer (Reus) per 5.000, Estaninslau Puigartigues (L'Escala), Martí Pujol (Llinars del Vallès) per 3.333, Esther Pujol (Tiana) per 3.333, Manuel Reyes (Castelldefels) per 5.0000, David Rodriguez Gonzalez (Solsona) per 7.500, Teodoro Romero (Santa Margarida Montbui) per 3.333, Jordi SanJose Buenaventura (Sant Feliu de Llobregat) per 3.333 i Mirea Solsona (Matadepera) que va percebre més de 2.000 euros.

Pel que fa a l'antic comitè, haurien rebut també quantitats fixes Ivan Arcas (Molins de Rei), Llorenç Artigues (Vilassar de Dalt), Jordi Baiget (Sitges), Joan Antoni Baron (Mataró), Josep Camprubí (Manresa), Ignasi Cardalús (Barcelona), Josep Coscunera (Guissona), Teresa Ginestar (Mollerussa) , Teresa Jordà (Ripoll), Glòria Mata (Torrelles de Llobregat), Anna Pagans (Girona), Lluís Miquel Pérez (Reus), Iolanda Pineda (Salt), Pere Prat (Manlleu), Joan Segué (Parets del Vallès) i Josep Maria Tos (Riudecanyes). En aquests casos les quantitats rebudes van dels 800 als 2.784 euros.

Des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció han emfatitzat que hi ha càrrecs del PSC, CiU, ICV, ERC i PP "però majoritàriament del PSC", segons ha explicat la portaveu de l'organització Elvira Màrmol.