Nombrosos dirigents del PP van defensar ahir la proposta del president del govern, Mariano Rajoy, de reformar la llei electoral per permetre l'elecció directa d'alcaldes, un canvi que el PSOE considera inoportú d'abordar pocs mesos abans de les eleccions municipals.

Alguns responsables del PP, a més, han donat idees sobre la fórmula que podria utilitzar-se, com fer una segona volta, mentre que des de l'oposició no es veu de bon ull aquesta reforma amb què, segons opinen molts partits, el PP busca assegurar el màxim nombre d'alcaldies per por dels pactes de l'esquerra. Importants càrrecs del PP, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el president del Congrés, Jesús Posada, van suggerir la possibilitat de la segona volta, que en opinió d'aquest últim seria el sistema més encertat.

Feijóo, per la seva banda, va assenyalar fins i tot que podria anar "més enllà" dels alcaldes, encara que "per alguna cosa cal començar", i va considerar un "contrasentit" que "un alcalde, a falta d'un regidor, es converteixi en líder de l'oposició i un candidat que ha perdut clarament les eleccions esdevingui alcalde". Des de la direcció del PP, el vicesecretari de Política Autonòmica i Local, Javier Arenas, va deixar clara la posició favorable del partit perquè considera que "augmentaria la confiança dels ciutadans en el sistema democràtic", si bé va apostar per obrir un "debat serè" sobre aquesta qüestió. Segons Arenas, és aviat per aventurar com es concretaria la reforma i cal esperar a la tornada de les vacances per començar a negociar un canvi que en qualsevol cas el PP vol consensuar amb la resta de forces polítiques.

No obstant això, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va advertir que "no es poden canviar les regles del joc" sense consens i a pocs mesos de les eleccions locals, previstes per al maig del 2015, i una reforma d'aquestes característiques, va subratllar, "exi-geix un amplíssim acord de les forces polítiques".

Juntament amb Rubalcaba, van ser moltes les veus de l'oposició reticents a aquesta proposta de reforma. La presidenta andalusa, Susana Díaz, i el candidat a la secretaria general del PSOE, Eduardo Madina, han atribuït la proposta a la por dels populars de perdre alcaldies.

En aquesta línia, el líder d'IU, Cayo Lara, va acusar els populars de pretendre donar un "cop de mà" a la "democràcia representativa" i de tractar de "blindar" abans de perdre poder en els governs locals. Mentrestant, el President de la Generalitat, Artur Mas, amplia al PSOE la por de perdre alcaldies i considera que els dos grans partits estan parlant d'aquesta possible reforma a causa d'aquesta temor, encara que no ha tancat la porta a discutir la proposta.

Un exmembre del PP, el president de Fòrum, Francisco Álvarez-Cascos, es va mostrar ahir "perplex" que el seu antic partit demani triar directament els alcaldes quan no tria directament els seus candidats. Com una proposta de "barra de bar", l'ha qualificat la presidenta de l'Associació de Municipis Bascos, Ibone Bengoetxea, mentre que el BNG va acusar Rajoy de voler "fer trampa" per "salvar la derrota segura del PP" a les municipals.

El president català també es va posicionar ahir de forma crítica a aquesta proposta en la seva visita als Prats de Rei (vegeu pàgina 16).