Els alcaldes i exalcaldes de CDC i ERC que van cobrar de la Federació de Municipis de Catalunya en concepte de dietes retornen els diners. Els convergents afectats han enviat una carta a l'entitat on anuncien que tornen de forma cautelar els diners cobrats a través d'un taló nominatiu adjunt i on neguen que fossin informats que aquestes retribucions es rebien en concepte de dietes. "Sempre se'm van plantejar com una retribució associada al càrrec i mai se'm va requerir cap acreditació documental de despeses", apunta cada alcalde en la seva missiva. Denuncien, a més, que la federació no els va comunicar en cap moment que hi havia un dictamen del febrer que posava en dubte aquests pagaments. En la mateixa carta, tots cinc expliquen que van ser convocats a una reunió de la federació el passat 30 de juny i va ser llavors quan se'ls va informar d'aquest dictamen del febrer relatiu a l'adequació legal d'aquestes percepcions, però no abans. Tots ells, que defensen que van complir escrupolosament amb tots els deures associats a les seves responsabilitats, demanen explicacions de la federació per aclarir aquesta situació.

Per la seva banda, els alcaldes d'ERC afectats pels presumptes sobresous irregulars consideren que tenen una obligació "legal i moral" de tornar els imports percebuts, que es faran efectius a través de xecs a la federació. Així mateix, els alçades exigeixen transparència i demanaran explicacions sobre el model de gestió d'aquests recursos. En aquest sentit, els alcaldes volen estudiar "la necessitat de replantejar les estructures de suport al món municipal" i, en conseqüència, asseguren que valoren la seva continuïtat al si de la federació, així com la raó de l'existència de dues organitzacions municipalistes.

En un comunicat d'ERC, s'assenyala que els alcaldes afectats lamenten "profundament" que hagi estat l'inici d'una actuació judicial el requisit imprescindible per poder accedir a tota la informació legal i insten els responsables de gestió i assessoria tècnica de la Federació de Municipis de Catalunya a aclarir i determinar la naturalesa de les percepcions que reintegren i el seu destí legal.

Així mateix, els afectats lamenten el "perjudici" a la imatge de la federació i dels alcaldes i alcaldesses que n'han format part "en un moment en què més que mai és necessari que els recursos públics es gestionin amb la màxima transparència i rigor" i afegeixen que s'hauria pogut fer amb una "correcta gestió" dels responsables dels fons de l'entitat, "evitant el dany causat a la institució i a l'honorabilitat dels membres que han actuat de bona fe".

A més d'abonar la quantitat de les retribucions obtingudes per aquest concepte, els alcaldes republicans faran arribar una carta a la federació on queda acreditat que arran de les informacions periodístiques publicades van demanar una reunió informativa el passat 30 de juny. En el decurs d'aquesta trobada se'ls va lliurar un dictamen d'un despatx d'advocats a través del qual van concloure que les quantitats que els havien estat abonades en concepte de dietes -tal i com constava en els rebuts mensuals- "tenen la consideració legal de bestretes de despeses que cal justificar de conformitat amb la legislació d'associacions".

Els alcaldes afirmen que aquesta informació ha estat una sorpresa perquè fins avui els pagaments es vinculaven a dietes d'assistència a reunions, a dedicacions com a portaveus i a la participació en el Comitè Executiu quan era el cas, i prova d'aquesta vinculació, subratllen, és el fet que els corresponents certificats anuals de percepció i retencions de l'IRPF els van ser lliurats per l'FMC i que els afectats els van incorporar a les seves declaracions anuals de la Renda.

Finalment, els afectats han volgut deixar clar que "mai" han presentat cap tiquet ni conseqüentment l'han cobrat, així com tampoc han presentat ni cobrat cap factura de quilometratge. Alhora, reclamen que s'arribi fins al final per aclarir aquesta situació i que es prenguin "les mesures oportunes per evitar qualsevol mena d'opacitat en la gestió dels recursos públics".

La Fiscalia demanarà que se citi a declarar els 44 alcaldes com a imputats

La Fiscalia demanarà que se citi a declarar com a imputats els 44 alcaldes que haurien cobrat sobresous irregulars, segons Catalunya Ràdio. Mentrestant, CiU ja ha anunciat que els alcaldes que la seva formació té en el comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) -Mataró, Reus, Matadepera i Sant Quirze del Vallès- es retiraran de la FMC "fins que es depurin responsabilitats, es donin explicacions i garanties sobre com està la situació" del pagament de presumptes sobresous, segons ha explicat l'alcalde de Mataró, Joan Mora. Mora diu que el cas posa en dubte "la gran missió" de la Federació i assegura sentir-se enganyat per l'entitat. En aquest sentit, els alcaldes de CiU es qüestionen la continuïtat del secretari general de la FMC, Adolfo Moreno. "Hem de separar les pomes podrides que hi pugui haver, però no podem posar a tothom en el mateix sac", ha etzibat Mora.

La FMC obre una "exhaustiva anàlisi" de la gestió anterior al 2013

La Federació Catalana de Municipis (FMC) ha anunciat a través d'un comunicat que ha obert una "exhaustiva anàlisi" de la gestió de l'entitat anterior al 2013, any en què Manuel Bustos va deixar la presidència de la federació en favor de Xavier Amor. La FMC explica que ha pres aquesta decisió no només per "l'exigència que demana el compromís i la responsabilitat de la FMC amb els ciutadans i el seu territori sinó també per respecte a l'esforç de les persones i especialment dels alcaldes". També avisa que, a l'espera del resultat de l'anàlisi, es reserva el dret a emprendre les accions que consideri adients i defensa que des del 2013 s'han aplicat mesures de transparència.