El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va negar ahir que l'executiu català tingui res a veure amb l'informe de l'ANC sobre la flota naval que necessitaria una Catalunya independent. "Si a més a més són tan burros que es creuen que hi ha algú que està preparant una armada catalana, que s'ho vagin creient. Si estan distrets amb això, estic satisfet que hi estiguin atabalats perquè van ben perduts", va ironitzar a Rac 1 sobre les informacions aparegudes en alguns mitjans espanyols que vinculen aquest informe amb el Govern.

Homs va defensar que cadascú pot fer les aportacions "que cregui convenients" perquè Catalunya és un "país lliure", però va assegurar que el Govern no té res a veure amb l'informe de l'ANC. Al seu parer, a Catalunya els papers estan "molt ben assumits per part de tothom", i el Govern fa de Govern i la societat civil, de societat civil. "Cadascú pot fer allò que cregui convenient, però les decisions polítiques es prenen en el camp de la política i de les institucions", va reblar.

El conseller va ironitzar sobre aquells que creuen que aquest informe l'ha fet el Govern, CiU i ERC, i va apuntar que Catalunya té "més seny" del que alguns poden arribar a creure. En tot cas, va celebrar que fora de Catalunya s'estigui "distret" amb això, perquè significa que van "ben perduts".

En aquest sentit, va indicar que el Govern té previstos tots els escenaris a partir del mes de setembre, des de l'actuació "més bel·ligerant" de l'Estat fins a la "més intel·ligent". "La nostra obligació és tenir tots els escenaris contemplats i pensades les respostes", va apuntar. Ara bé, el conseller de Presidència va opinar que no s'han de "donar pistes a l'adversari" sobre què farà Catalunya, ja que això seria "absolutament suïcida".

Pel que fa a un hipotètic canvi de la pregunta de la consulta, Homs ho va rebutjar amb l'argument que el Govern vol complir amb allò que s'ha compromès, i que "quan les coses són sòlides i es plantegen des d'un to positiu, no es pot improvisar".

En tot cas, el conseller va remarcar que l'Estat ja s'està movent, i Catalunya ho nota cada divendres amb l'"ofec" que aprova el consell de ministres.