El comptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro, que ha confessat davant la Fiscalia Anticorrupció pràctiques corruptes dels seus antics caps, Iñaki Urdangarin i Diego Torres, tindrà l'oportunitat de ratificar les seves denúncies davant del jutge del cas, José Castro, el proper 12 de juliol. El jutge instructor va dictar un acte en el qual cita a declarar Tejeiro després que el fiscal Pedro Horrach li traslladés dijous l'escrit on l'imputat assenyala Urdangarin i Torres com a responsables d'una trama per saquejar fons públics de les administracions de les Balears i la Comunitat Valenciana.

L'excomptable, germà de la dona de Diego Torres, Ana María Tejeiro, haurà de comparèixer als jutjats de Palma dissabte de la setmana que ve per explicar davant del magistrat el que ha detallat a la Fiscalia amb la intenció que se li apliquin atenuants que disminueixin una hipotètica condemna penal.

En el seu escrit de tancament de la fase d'instrucció, dictat el 25 de juny passat, Castro va imputar Marco Antonio Tejeiro per cinc delictes de prevaricació, cinc de frau a l'Administració, cinc de tràfic d'influències, quatre de malversació, un de falsedat documental i un d'estafa lligat a un altre de falsificació. En total, set tipus delictius i vint-i-dues imputacions.

La confessió del comptable penedit en la fase final de la instrucció del cas Nóos podria alterar el curs del procediment i retardar més del temps previst el tancament definitiu de la investigació de cara a la celebració del judici, encara que el jutge Castro entén que la seva citació per declarar no representa una reobertura del sumari d'aquest cas. Castro detalla en l'acte d'ahir que la llei d'enjudiciament criminal estableix el dret dels processats a declarar quan ho desitgin i argumenta que, encara que no ho diu expressament en el text, l'escrit que va presentar a Horrach és de fet "una nova declaració que contradiu l'anteriorment oferta".

"Està en el seu dret d'oferir noves versions sobre els fets, però el que ja no s'ubica en el seu poder dispositiu és la manera com ha de fer-ho, que haurà de ser seguint les prescripcions de la llei" i, per tant, davant d'un jutge i "possibilitant el seu examen contradictori per totes les parts personades".

Petició acceptada

En la resolució, l'instructor accepta també la sol·licitud de la Fiscalia i del sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, de suspendre el termini de vint dies que va donar al ministeri públic i a la resta d'acusacions per presentar els seus escrits d'acusació. El jutge considera possible que l'Audiència Provincial confirmi algunes de les peticions de desimputació o de reimputació plantejades en els quinze recursos formulats contra el seu acte de pas a procediment abreujat, fet que obligaria a obrir un nou termini per si les acusacions volguessin replantejar els seus escrits i podria representar "un afegit retard" que intenta evitar.

Per altra banda, l'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, va considerar que la situació del seu client després de les acusacions de Tejeiro és similar a la del protagonista de la pel·lícula Sol davant del perill. Precisament, el lletrat nega en el recurs contra la seva imputació en el cas Nóos que hagi comès algun dels vuit delictes dels quals l'acusa el jutge instructor, José Castro, encara que admet que pot ser responsable d'"irregularitats administratives tributàries-fiscals". Pascual Vives sol·licita a l'Audiència de Palma que l'exoneri de les 24 imputacions per vuit delictes que li va atribuir Castro en l'acte amb el qual va tancar la instrucció el 25 de juny. En un escrit de 16 pàgines que va registrar dimecres passat als jutjats de Palma, del qual va donar trasllat ahir Castro a les parts, l'advocat d'Urdangarin sosté que de la investigació no s'han derivat prou indicis per acusar el cunyat del rei de malversació, prevaricació, frau, tràfic d'influències, falsedat documental, estafa, falsificació i delicte fiscal.