Nou soldats ucraïnesos van morir i tretze van resultar ferits en els combats que mantenen les forces governamentals amb els separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna, va informar el centre de premsa de l'operació antiterrorista llançada per Kíev. Els combats més intensos es mantenen des de fa quatre dies als accessos a la ciutat de Slaviansk, símbol i bastió de la sublevació prorussa que va esclatar a mitjan mes d'abril a Donetsk i Lugansk, les dues regions més orientals d'Ucraïna.

Les forces ucraïneses controlen dos terços de les regions de Donetsk i Lugansk gràcies a les seves accions militars contra els separatistes prorussos que actuen a l'est del país, va explicar el secretari general del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Andréi Parubi.

"L'activitat dels terroristes ha disminuït, els seus mitjans tècnics són destruïts. A dia d'avui, les autoritats estatals controlen 23 dels 36 districtes" que conformen les dues regions declarades independents d'Ucraïna pels seus líders prorussos, va assegurar Parubi.

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, va oferir als separatistes prorussos participar en una ronda de consultes amb l'OSCE i Rússia que podria suposar un nou alto el foc a l'est sublevat del país. El líder ucraïnès, en una conversa telefònica amb la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ashton, va assegurar que està esperant que altres membres del "grup de contacte" format per Ucraïna, Rússia, l'OSCE i els rebels prorussos determinin hora i lloc de la reunió.

En tot cas, Ucraïna dispararà contra les aeronaus russes que violin el seu espai aeri, va advertir Parubi. "Els guàrdies de fronteres van registrar diverses violacions de l'espai aeri d'Ucraïna per dos helicòpters russos MI-8 i un helicòpter MI-24. I les autoritats d'Ucraïna han advertit que dispararan contra les aeronaus que travessin la frontera ucraïnesa", va assenyalar.

El cap de l'Estat francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van demanar que es respecti l'alto el foc acordat entre Kíev i Moscou i van instar el president d'Ucraïna a organitzar una reunió entre les parts. Hollande i Merkel van destacar la importància d'"obtenir un alto el foc durador" i d'"organitzar una reunió del grup de contacte abans del 5 de juliol".