El President català, Artur Mas, va fer ahir una crida a la "recuperació industrial" de Catalunya malgrat les limitacions competencials i financeres de la Generalitat, i va explicar que el Govern es proposa que la indústria aporti el 25 % del PIB català l'any 2020. En el mateix acte també va destacar que a Catalunya no hi haurà eleccions "aviat".

Mas va aprofitar la presentació de la nova estratègia industrial per a Catalunya davant d'uns 2.500 empresaris, entre aquests representants de grans companyies industrials catalanes, per subratllar que la "base" de qualsevol escenari de recuperació econòmica ha de ser "industrial". Mas va admetre obertament que la Generalitat no té recursos addicionals i que tampoc pot fer una "política fiscal ni laboral" amb majúscules, però va assegurar que el d'ahir no era un dia "per queixar-se" i va apel·lar davant d'aquest auditori empresarial a la confiança en el futur de la indústria catalana pel seu potencial en diversos aspectes.

La Generalitat ha estructurat la nova política industrial en set àmbits sectorials: alimentació; química, energia i recursos naturals; sistemes industrials, que inclou les empreses de components i béns d'equip; disseny; la mobilitat sostenible, que inclou l'automoció; el conjunt de la indústria de la salut i les basades en l'experiència, entre aquestes el turisme. La idea del Govern és que a partir del setembre cadascun d'aquests set àmbits disposi d'un equip format per representants del Govern i per les empreses més representatives de cada sector i que les dues parts defineixin un pla d'actuacions.

Encara que l'estratègia presentada ahir no té una dotació pressupostària específica, fonts de la Generalitat han assegurat que la nova estratègia industrial tindrà, per al seu desenvolupament, els fons assignats a la direcció general d'Indústria i d'organismes com Acció.

Per deixar patent l'aposta per la indústria de la Generalitat, el President català ha insistit diverses vegades en la idea que aquest sector ha de tenir un paper clau en el context de recuperació econòmica, ja que si la recuperació "comença a ser tangible i no té una base industrial clara, això no podrà ser realment bo i sa", va dir Mas. El President català va destacar que Catalunya acumula cinc trimestres consecutius de creixement del seu índex de producció industrial, que va registrar el 2013 un rècord d'exportacions o bé que Catalunya va copar l'any passat el 50 % de les inversions industrials que es van fer a Espanya.

Amb aquestes dades, i malgrat admetre que la Generalitat no té recursos extra, ja que els pocs que té els ha de destinar al manteniment de l'estat del benestar, Mas ha assegurat que el Corredor Ferroviari Mediterrani, els més grans recursos europeus per a fons estructurals, el potencial de l'aeroport de Barcelona o bé la capacitat d'atracció de la marca Barcelona són actius de futur que té la indústria i l'economia catalana. "Ens hem de prendre molt seriosament la recuperació industrial a Catalunya, que ha d'agafar un impuls", va remarcar Mas, qui va comentar que Catalunya ja supera el 20 % d'aportació de la indústria al PIB, però va admetre que Catalunya ha perdut "pistonada" en el sector industrial els últims anys.

D'altra banda, a l'inici de l'acte i en un to distès, Mas va comentar que algú podria pensar que "potser hi haurà eleccions aviat", però a continuació, en to de broma, va concloure: "traieu-vos-ho del cap perquè no és el cas".