Miquel Iceta ha aprofitat la seva primera visita a Manresa com a únic candidat a la secretaria general del PSC per treure ferro a l'afer del sobresous que haurien rebut 44 alcaldes catalans de mans de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El futur líder socialista ha eximit de culpa els alcaldes i considera que tot ha estat fruit "de decisions equivocades" preses per l'agrupació municipal. En aquest sentit, ha fet una crida a "millorar la transparència".

Iceta va donar el seu vistiplau a les mesures preses per la comissió gestora del PSC que va demanar a tots els seus càrrecs imputats que tornin les remuneracions rebudes "fins que la justícia decideixi". No obstant això, malgrat que va voler insistir que fa temps que les dietes que abona la FMC "ja no funcionen així, cal trobar mecanismes per ser més transparents". A més, va voler recordar que tot i que la major part dels alcaldes imputats són socialistes, també n'afecta altres d'altres partits. "Això demostra que no es va voler beneficiar una força política o una altra, sinó que ha estat el mateix sistema de funcionament de la federació l'equivocat. Segurament per això estan prenent aquestes decisions aquests dies", va afegir en referència a la destitució, divendres, del secretari general de la FMC, Adolfo Moreno Sansano.

Avís als crítics

La visita d'Iceta a Manresa es va produir l'endemà que els sectors més catalanistes del PSC constituïssin en una assemblea a Girona la plataforma Moviment Catalunya. Aquesta s'ha fixat com a objectiu concórrer a les pròximes eleccions municipals amb llistes pròpies. Malgrat que a primera hora del matí, a Manresa, el futur líder dels socialistes catalans apel·lava a la "unitat", hores més tard, en un míting amb l'exministra de Defensa Carme Chacón, a Badalona, alertava el Moviment Catalunya que no seria bona idea competir amb el PSC. "Si hi ha més divisió en l'esquerra, més enfrontament, no crec que sigui la millor manera de contribuir a una victòria de l'esquerra i del progressisme a les eleccions municipals", va advertir el diputat.

Iceta va ser ahir el matí a la seu del PSC a la carretera de Cardona de Manresa per donar a conèixer als militants del Bages, Berguedà i Solsonès el seu projecte per "reconduir" el rumb del PSC a Catalunya. Un total de 100 militants de la federació socialista a la Catalunya central han contribuït a fer possible que el candidat assolís prou avals per poder-se presentar a la secretaria general del PSC. En la seva intervenció davant dels militants, va estar acompanyat pel primer secretari de la Federació del PSC al Bages, Cristòfol Gimeno, i pel candidat del PSC a l'alcaldia de Manresa, Felip González. "Iceta serà la renovació que cal per la pedagogia que aplica a la política, les coses explicades per Iceta s'entenen", va afirmar González.

Les eleccions per escollir nou secretari se celebraran el proper 13 de juliol, jornada en la qual també es triarà el substitut d'Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del PSOE. Iceta, però, no es va voler posicionar a favor de cap dels tres candidats. "Crec que tots tres ho poden fer. Jo votaré el PSOE", es va limitar a dir.