Els cinc alcaldes d'ERC que formen part de la junta directiva de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), entre els quals els de Solsona, David Rodríguez, i Monistrol de Montserrat, Joan Miquel, han decidit abandonar el seu càrrec directiu, segons va confirmar ahir la portaveu del partit, Anna Simó.

La polèmica dels sobresous que es cobraven a la FMC és el detonant que ha fet prendre la decisió als alcaldes republicans que, a més, sol·liciten la convocatòria d'una assemblea urgent en la qual demanaran la dimissió de tota la junta directiva i el nomenament d'una comissió gestora. Esquerra exigeix també una auditoria externa. Els republicans són partidaris del tancament de les dues entitats municipalistes existents (FMC i AMC) i la creació d'una de nova més transparent.

L'alcalde de Solsona i vicepresident de la FMC, a més dels vocals de l'entitat Josep Maria Freixanet (Olost), Martí Pujol (Llinars del Vallès), Xavier Casoliva (Guissona) i Joan MIquel han pres la decisió, juntament amb l'executiva d'ERC, de renunciar als càrrecs directius a la FMC. D'aquesta manera, s'afegeixen als alcaldes de CiU, que van prendre la mateixa decisió divendres passat.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'Esquerra, Simó va enumerar les reclamacions que el partit posa ara sobre la taula: en primer lloc la convocatòria "imminent" d'una assemblea de la FMC. Els alcaldes republicans defensaran la dimissió de tota la junta directiva actual i el nomenament d'una comissió gestora que s'encarregui, entre d'altres, d'impulsar una auditoria externa. La portaveu republicana va subratllar que cal "depurar" responsabilitat polítiques.

De fet, l'opinió d'ERC va més enllà d'un simple canvi de cares a la Federació de Municipis. Els republicans són partidaris que, un cop depurades les responsabilitats pertinents, la comissió gestora iniciï el camí de la dissolució de la FMC per crear, juntament amb el que ara és l'Associació de Municipis de Catalunya, una única entitat municipalista. "No es tracta d'una fusió sinó de la creació d'una nova entitat subjecta al control públic (Tribunal de Comptes) i més transparent", va indicar la portaveu d'Esquerra. Aquesta nova entitat s'hauria de configurar, segons els republicans, abans de les eleccions municipals del 2015.

Tots els alcaldes d'ERC que representen els seus municipis a la FMC han anunciat que ja han tornat els imports que van rebre en concepte presumiblement de dietes.

Des de les files socialistes, el pròxim primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va considerar ahir que els membres del partit o diputats que estiguin imputats per la justícia haurien de posar el seu càrrec a disposició de la direcció, a més de proposar que als càrrecs públics els correspongui "una sola, però bona" remuneració.