El pròxim primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha plantejat nou enunciat per a la consulta catalana, ja que l'actual pregunta, que ha qualificat de "nyap descomunal", no s'ajusta als "estàndards mínims de qualitat democràtica" i el Tribunal Constitucional (TC) podria tombar-la.

En una conferència aquest dilluns en el Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Iceta ha "suggerit" una pregunta amb un redactat com aquest: "vol que el Govern negociï amb les institucions de l'Estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?".

El veterà dirigent socialista ha insistit que el PSC farà costat a la llei de consultes, però ha recordat que la futura llei no pot "emparar" la doble pregunta acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que ha considerat un "nyap descomunal", en ser "pròpia d'un referèndum" i "no ajustar-se a estàndards mínims de qualitat democràtica fixats per les institucions europees i internacionals".

"I si el TC és fidel a la seva doctrina, sabem que la convocatòria d'una consulta amb aquesta pregunta serà immediatament suspesa. No tindrem consulta, i nosaltres la volem", ha dit Iceta, "convençut" que "no hi haurà solució estable al problema d'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya sense que els catalans es puguin pronunciar sobre el seu futur en un referèndum o una consulta".

Iceta ha lamentat que el "principal error" del president Artur Mas hagi estat "fer un compte enrere, en lloc de buscar un pacte", i "situar 2014 com el marc en què havia de passar tot".

Rebuig de totes bandes

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha rebutjat la proposta de pregunta formulada per Miquel Iceta perquè "no permet als ciutadans decidir" sobre la independència" i perquè "fa olor a vella política, a pacte de despatx entre minories partidàries". El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, també diu que aquesta "és una pregunta que ve del passat" i ha assegurat que podria haver estat una bona opció en el procés de l'Estatut, però que, ara, "arriba tard" perquè "estem ja fora de l'era de l'autonomia i hem entrat en l'era del dret a decidir". Per CDC, Lluís Corominas ha remarcat que és "irrenunciable" que en la consulta es pregunti si els catalans volen la independència.

En canvi Alícia Sánchez-Camacho ha criticat que Miquel Iceta "caigui en la trampa" de CiU i ERC en presentar una reformulació de la pregunta de la consulta.