El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va expressar ahir el seu respecte al procés de renovació del PSOE, i va assenyalar el seu desig que quan aquest procés culmini els socialistes "mostrin menys radicalitat i més disposició al diàleg". Alonso no va voler, però, valorar el debat de dilluns entre els candidats a la secretaria general del PSOE.

Els populars, va dir Alonso en declaracions al Congrés, estan esperant el PSOE per abordar aquest diàleg, que culmini amb un pacte contra la corrupció i que abordi "de veritat" la regeneració democràtica. I va afegir que esperen tenir "un interlocutor" al PSOE per començar a negociar mesures com l'elecció directa d'alcaldes, amb la qual s'avançaria, ha dit, en la democràcia directa dels ajuntaments. No va voler respondre el portaveu popular a la pregunta de si el PP aprovaria aquesta reforma electoral en solitari si no hi ha acord amb el PSOE i va recordar que encara no han començat a parlar tots dos partits d'aquesta qüestió perquè encara, ha reiterat, no hi ha interlocutor socialista.

Per la seva banda, el secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, va valorar ahir el debat entre Eduardo Madina, Pedro Sánchez i José Antonio Pérez Tapias i va insistir que "va guanyar el PSOE". Rubalcaba, al costat dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, i l'exvicepresidenta primera del Govern Maria Teresa Fernández de la Vega, va assistir ahir a la tarda a la seu d'UGT a Madrid a l'homenatge al sindicalista Manuel Fernández Lito, mort recentment.

Sobri en paraules, a preguntes dels mitjans de comunicació, Rubalcaba va considerar que va ser "un gran debat" i que va ser "molt bo" per al seu partit.