Les autoritats franceses han traslladat per primera vegada dos reus d'ETA a la presó més propera al País Basc, la de Mont de Marsans, a 136 quilòmetres de la frontera. Els dos presos compleixen les condicions marcades per la llei francesa per a l'acostament, fet pel qual les autoritats franceses han complert amb el full de ruta que l'EPPK, l'autoanomenat col·lectiu de presos bascos, va marcar en una circular que es va distribuir a final del 2012, on es feia referència al permís d'ETA per acollir-se als beneficis penitenciaris aprofitant escletxes legals. Hi ha una altra dotzena de presos d'ETA que compleixen condemna que han demanat ser traslladats al mateix penal.

Els dos reus traslladats són Oier Ardanaz Armendariz i Alexander Akarregi Casas. Estaven a París i els dos acabaran de complir les seves condemnes el juliol del 2015. Un va ser traslladat el maig passat i l'altre, el juny. Les condicions per a l'acostament són bona conducta, haver complert una part substancial de la condemna i haver fet avenços en la reinserció social.

El ministre espanyol d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va negar que el govern francès hagi canviat la seva política penitenciària.

Els trasllats es van realitzar després de la reunió celebrada a mitjan abril per l'anomenat Grup Internacional de Contacte, que lidera l'advocat sud-africà Brian Currin, amb dos responsables del col·lectiu de presos d'ETA EPPK en una presó de París.