Una jutgessa de Barcelona ha prohibit a l'Ajuntament de Cabrils, al Maresme, facilitar el padró per a una eventual consulta sobiranista, en entendre que la cessió d'aquestes dades només és legal en un referèndum, que la Generalitat "no té competència" per convocar, o en processos electorals. En la seva sentència, que no és ferma, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona estima la demanda presentada per un ciutadà de Cabrils i anul·la l'acord del ple municipal que va aprovar la cessió del padró en entendre que "vulnera el dret dels veïns del municipi a la protecció de dades".

El litigi es va iniciar arran de la demanda presentada per un veí del municipi contra l'acord del ple del 27 de març passat, que establia que l'Ajuntament de Cabrils posarà a disposició de la Generalitat "les dades del seu padró i els instruments necessaris, en cas que se li sol·liciti, per a la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya". En la seva sentència, la jutgessa raona que la cessió de dades entre administracions "ha d'estar prevista en una norma amb rang de llei", ja que així ho estableix la Llei Orgànica de Protecció de Dades.

Marc legal

No obstant això, afegeix la magistrada, el marc legal actual no permet la cessió de dades del padró de la Generalitat "per a la realització d'una consulta que tingui per objecte una previsible convocatòria d'autodeterminació en l'àmbit de Catalunya -com es diu a l'acord recorregut- que es realitzi amb les dades censals". Segons l'opinió de la jutgessa, la cessió de dades censals "únicament és possible per a processos electorals o per a la celebració d'un referèndum, per a la qual cosa la Generalitat de Catalunya no té competència, com recorda l'article 122 de l'Estatut d'Autonomia".

La magistrada admet que l'Estatut sí que atorga a la Generalitat la competència en matèria de consultes populars, però precisa que "consulta i referèndum no són conceptes equiparables ni quant al seu objecte, ni quant al seu estudi o a la seva finalitat, ni tampoc si es té en compte l'administració competent per a la seva convocatòria i regulació, almenys en el marc constitucional i legal actualment vigent".