La justícia grega va decretar ahir presó preventiva contra l'últim líder del partit neonazi que quedava en llibertat, el portaveu del grup parlamentari, Ilias Kasiriadis, qui en les eleccions a l'alcaldia d'Atenes havia aconseguit el 16% dels vots.

Les jutgesses que instrueixen el cas d'Alba Daurada i el fiscal van ordenar de mutu acord l'empresonament de Kasiriadis, de 34 anys, a la presó de Korydalós, als afores d'Atenes. La justícia va considerar provat que el diputat neonazi estava en possessió d'armes il·legals amb la finalitat de donar suport a una banda criminal. En una declaració davant els mitjans en arribar al tribunal, Kasiriadis va assegurar que es tractava de dues escopetes de caça que li perta-nyien legalment i va acusar la justícia de "persecució política".

Les jutgesses i el fiscal van ordenar-ne l'empresonament amb l'argument que es tracta d'una persona amb caràcter "violent" que podria cometre nous delictes.

Hi ha diversos exemples de l'agressivitat Kasiriadis gravats en vídeo: un d'ells va ser l'atac a diversos reporters a la seva arribada als tribunals fa diversos mesos. Un altre va ser l'agressió física a una diputada del partit comunista durant un debat televisat.

Amb aquest empresonament es tanca en principi el cicle d'investigacions que va començar el passat 17 de setembre després de l'assassinat del raper i militant d'esquerres Pavlos Fyssas a mans d'un simpatitzant d'Alba Daurada.

Des de llavors, les jutgesses han anat sentint durant deu mesos els testimonis no només de tots els diputats d'AD (llavors 18, ara 16), sinó de molts acusats de participar en les presumptes activitats criminals d'aquest partit: assassinat, agressions corporals, possessió d'armes i drogues, i persecució xenòfoba. Kasiriadis ja havia estat empresonat a l'octubre per pertinença a banda criminal però després va ser posat en llibertat condicional. L'últim líder de facto d'AD que quedava en llibertat és un dels polítics del partit neonazi més popular. En les campanyes de repartiment de menjar "només per grecs", se'l veia sempre en primera línia, envoltat de ciutadans que li clamaven com a una estrella del pop.

Amb Kasiriadis, són ja vuit els diputats d'Alba Daurada empresonats -la meitat del grup parlamentari-, entre ells el president, Konstantinos Mijaloiakos, i el seu lloctinent, Jristos Pappas. A més, està en presó preventiva Stathis Búkuras, fins fa poc diputat d'Alba Daurada però expulsat del partit després de diferències internes.