El diputat Eduardo Madina, un dels favorits per liderar el PSOE, va assegurar sobre la consulta catalana que al govern central no li queda cap altra opció que "complir i fer complir la llei", i va advertir que "no hi ha esperança possible fora dels rails de la legalitat, que només condueix exclusivament a la frustració". Madina va assenyalar que Catalunya "és competent per consultar tot allò del que és competent, i no té capacitat de fer-ho en allò en què no té competències", i va afirmar que el primer que ho sap és el President català, Artur Mas.

Preguntat pel futur polític de l'exministra Carme Chacón en el nou PSOE, va reconèixer que fa ja temps que no hi parla i que no sap gaire bé "quin paper vol jugar ni quines intencions té". En qualsevol cas, va apuntar que Chacón és "un gran referent" polític i "una amiga molt estimada" per a ell, fet pel qual li costa molt ser objectiu. "Si ella vol jugar un paper actiu, no crec que el PSOE hi tingui cap problema, ni jo tampoc", va dir. No descarta, en aquest punt, que tots dos s'enfrontin a les primàries obertes per elegir el candidat del PSOE a la Moncloa.

Madina va reiterar el seu compromís de celebrar les primàries obertes de novembre tal com estava previst, i va assenyalar que si no guanya el congrés federal, no es presentarà a aquesta cita, i que, si guanya, ho estudiarà en profunditat. "Si perdo, no molestaré. No hi haurà un mal tuit parlant malament de ningú", va prometre, per destacar que treballarà i ajudarà en tot el que se li demani "sigui qui sigui la persona que guanyi".

Per part seva, el diputat socialista Pedro Sánchez, un altre dels candidats, va defensar que hi hagi joc net en aquesta recta final de la campanya per a la Secretaria General del seu partit i es va queixar de "les males arts d'alguns", encara que no va voler esmentar cap adversari en concret. Sánchez es va referir a una informació publicada per El Confidencial que assegura que el candidat ha amagat que va ser conseller general de Caja Madrid entre el 2004 i el 2009. El diputat va negar que hagi ocultat aquesta informació i va assegurar que constava a la seva fitxa personal quan va ser diputat a l'anterior legislatura, el 2009.