Més de set mesos de consultes han servit al govern per retocar l'avantprojecte de llei de Seguretat Ciutadana, que avui ha fet un pas més en rebre el vistiplau del consell de ministres i entrar en les Corts amb un text que va néixer controvertit i que arriba més suau al tràmit parlamentari.

Després de les objeccions d'òrgans com el Consell General del Poder Judicial o el Consell Fiscal, que van qüestionar la constitucionalitat d'alguns preceptes, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha portat a Moncloa un projecte que considera "respectuós" amb la Constitució, de "més qualitat jurídica" i "profundament garantista" que, no obstant això, segueix sense satisfer partits, jutges, fiscals i policies.

Una prova de les modificacions és que de les 21 infraccions molt greus que figuraven en el primer esborrany d'Interior, ara se'n tipifiquen quatre, mentre que les greus es queden en 26 de les 31 inicials i les lleus, en 17 (tres menys).

I si d'alguna cosa es congratula Interior és d'haver deixat en la mateixa quantitat les multes per aquestes infraccions, que oscil·len entre un mínim de 100 euros i un màxim de 600.000 euros, així com de modular les molt greus i greus en tres graus i d'aplicar les sancions tenint en compte la situació econòmica del multat.

Justificada en la reforma del Codi Penal, que despenalitza les faltes, el nou text, que segueix suscitant crítiques, prohibirà per primera vegada per llei les batudes policials indiscriminades o per raons ètniques, regularà els escorcolls i fixarà que el trasllat i estada en comissaria per a la identificació de persones no superi el termini màxim de sis hores, una diligència que només es practicarà quan no sigui possible identificar algú per mitjans físics o telemàtics i sempre "pel temps estrictament necessari".

Les sancions entorn de manifestacions enfront del Congrés, Senat i parlaments autonòmics, objecte de polèmica, també han estat retocades. Així, només serà infracció lleu si aquestes protestes no són comunicades i greu si, a més, en el seu transcurs es pertorba greument l'ordre públic.