Les sospites sobre la vertadera salut financera del Grup Espírito Santo fan tremolar els fonaments de Portugal, que veu com un dels principals emporis del país trontolla, amb un pes que va més enllà del valor econòmic. L'aforisme "quan els Espírito Santo esternuden, Portugal es refreda" resumeix el que s'ha viscut aquesta setmana a territori lusità, on la família acumula poder i influència des de fa un segle, amb vincles amb els principals centres de decisió.

Les turbulències que viu van provocar caigudes a la majoria de borses europees, van obligar a pronunciar-se al Govern, van causar un nou repunt de la pressió sobre el seu deute, van ser objecte de debat al parlament i fins i tot van perjudicar Portugal Telecom, un altre dels "gegants" empresarials del país i que es troba en ple procés de fusió amb la brasilera Oi.

Estructurat de manera complexa, amb participacions entremesclades entre les seves filials com en una mena de "matrioixka" -una nina russa a l'interior de la qual hi ha moltes altres, cada vegada més petites-, el grup està sota sospita a causa de la seva manera d'operar, que ja despertava recels des de fa mesos.

Amb negocis a les àrees del turisme, l'agroalimentació, la sanitat, l'energia, les assegurances o la construcció, també compta amb una part dedicada en exclusiva al sector financer, en el que l'estrella és el Banco Espírito Santo (BES).

El BES, el major banc a nivell d'actius de Portugal -i el més conegut internacionalment-, va ser l'únic que no va optar per recórrer a fons públics durant la crisi econòmica, en contrast amb la resta dels seus competidors locals. No obstant això, el banc va deixar diners a altres empreses pertanyents al seu mateix grup i ara aquestes companyies estan sent observades amb lupa degut al risc que caiguin en insolvència.

Encara que l'exposició al Grup Espírito Santo es limita a 1.180 milions d'euros i diu comptar amb un "matalàs" de 2.100 milions, l'entitat va reconèixer que encara no pot "estimar les potencials pèrdues associades" a l'incompliment d'alguna d'aquestes firmes.

Una altra pràctica que va aixecar suspicàcies va ser la decisió de Portugal Telecom (PT) d'invertir mil milions d'euros en pagarés d'una de les filials d'aquest conglomerat malgrat la seva condició d'accionista en el BES, fet que es va interpretar com una ajuda encoberta donades les dificultats financeres que experimenta el grup.

El detonant va ser l'auditoria realitzada a instàncies del banc central lusità a una de les subsidiàries del grup, Espírito Santo International, que el maig passat va detectar irregularitats en els seus comptes.

Posteriorment, l'aparició d'un comptable que en declaracions a mitjans lusitans va confirmar la manipulació de les xifres -amb la connivència dels seus responsables- va fer esclatar l'escàndol.