El diputat autonòmic Miquel Iceta serà avui escollit com nou líder del PSC en unes primàries en les que han participat, a falta del recompte definitiu, 9.650 militants, un 46,71% del cens, mentre que en la consulta del PSOE a Catalunya han votat 9.868 persones, un 47,97% del cens.

Segons han explicat el president de la Comissió Gestora, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del president del Consell Nacional, Celestino Corbacho, "tot fa intuir" que la participació definitiva s'elevarà a Catalunya a un 50% o fins i tot per damunt, una vegada hagin arribat les dades de totes les taules de votació.

En el cas de la consulta del PSC, amb la informació d'un 94% de punts de votació, han participat 9.650 militants, un 46,71% del cens, mentre que en la del PSOE, amb un 87% de taules recomptades, la participació és de 9.868, un 47,97%.

"Aquesta diferència a favor de l'urna del PSOE es mantindrà amb tota probabilitat en tot el procés, perquè els votants del PSOE que estaven desplaçats per motius laborals, familiars o de vacances a Catalunya podien votar aquí si ho demanaven prèviament, però no podien fer-ho en la consulta del PSC. D'aquí la diferència d'un centenar de vots", ha dit Ballesteros.

El dirigent socialista ha qualificat aquestes xifres d'"enormement positives" i "molt per sobre" de consultes similars, amb el precedent de les primàries europees, en les que només va participar un 29% de la militància, "i això que havia la competència entre dos candidats".

"Absolutament aquest procés és un èxit de participació i mobilització, del qual estem orgullosos perquè no és fàcil. És la primera vegada que ho fem amb aquesta complexitat i estem convençuts que els militants se senten còmodes, contents i eufòrics per haver pogut participar", ha opinat Ballesteros.

El president de la gestora ha agraït també al miler de militants que han estat treballant en les 155 meses electorals, en una jornada que "s'ha desenvolupat amb total normalitat, sense cap incidència remarcable", malgrat alguns problemes de connexió telefònica en dues taules en les Terres de Lleida.

Estaven cridats a les urnes un total de 20.078 militants del PSC, a més de 580 militants de la branca juvenil del PSC i aquells militants del PSOE que s'haguessin acreditat per poder votar a Catalunya, en deu hores de votació que s'han allargat des de les 10 hores del matí fins a les 20 hores.