Els 198.123 militants socialistes podran escollir per primera vegada el seu secretari general amb vot directe i secret, un lloc al qual opten Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, que han competit en una intensa campanya electoral. Segons una enquesta d'El Mundo, Madina (34, 8 %) tindria un mínim avantatge de 3,3 punts sobre Sánchez (31,5 %), mentre que Pérez Tapias es quedaria en el 10,6 %.

Un d'aquests substituirà Alfredo Pérez Rubalcaba, ja en retirada i que aquesta setmana no ha assistit al ple del Congrés, després d'anunciar que deixarà el seu escó el setembre vinent. Al PSOE estan convençuts que aquestes primàries marcaran un abans i un després en la dinàmica del partit.

Els tres candidats van esgotar ahir les darreres hores de campanya, abans que a les deu del matí d'avui s'obrin les agrupacions locals per votar en una jornada que coincidirà amb la final del mundial de futbol del Brasil. Així, Madina va assegurar que es "bolcarà en tot el que necessiti el PSC" per ajudar a reflotar la seva situació, ja que és un partit amb el qual se sent "identificat" i pel qual passa "el futur, la vertebració i la convivència" a Catalunya. Per part seva, Pedro Sánchez va assenyalar que afrontava el final de la campanya amb "fam" de canviar l'organització socialista per obrir un nou temps, amb canvis "de baix a dalt". Va advocar per "renovar, unir i enfortir" el partit, per això va tornar a demanar als militants que "reivindiquin el seu dret" omplint les urnes de vots a les primàries d'avui, ja que el secretari general que resulti elegit "quants més vots tingui dels militants, més units sortirem els socialistes".

Finalment, Pérez Tapias va afirmar que el partit es juga "la seva història a llarg termini" amb el procés de primàries, i va assenyalar que "135 anys d'història molt digna" no garanteixen "els cinc següents". Va augurar que avui no es produirà una abstenció "gaire rellevant", i que per contra allò important "serà la participació". Va indicar que el partit hi està "molt bolcat" i que la gent té ganes de participar en el procés, fet que demostren en els avals recollits.