La consellera de Benestar Social i Família de Catalunya, Neus Munté, va avançar en la jornada d'ahir que el mes de setembre que ve es reactivaran les ajudes econòmiques per tal de poder pagar llits en residències privades per a tothom qui espera una plaça a les públiques.

A l'Entrevista del diumenge del canal 3/24, la consellera va declarar que la suspensió d'aquestes ajudes, que es va dur a terme l'agost de l'any passat, va ser un "efecte no volgut i negatiu de l'infrafinançament de la llei de la dependència" per part de l'executiu espanyol. Segons assegura Munté, les ajudes es pagaran de "manera progressiva i atenent la major vulnerabilitat de les persones" tal com es va decidir al ple de la pobresa que va tenir lloc el mes de març passat.

Munté va reconèixer que es necessiten més recursos per atendre la necessitat de les persones que viuen sota el llindar de la pobresa. En aquest sentit, la consellera va destacar que el Govern català administra uns recursos "molt limitats" que, a més, es veuen perjudicats quan el govern espanyol es nega en rotund a flexibilitzar el sostre de dèficit de la Generalitat, fent passos enrere en el finançament o bé amb polítiques recentralitzadores. Amb un "sostre de dèficit just", Munté va assegurar que Catalunya disposaria de 2.000 milions d'euros addicionals per fer front a diverses ajudes.

Una de les mesures que s'ha pres per tal d'ajudar un altre sector vulnerable per les retallades en l'àrea de benestar, els infants, ha estat la de mantenir oberts centres socioeducatius que s'encarreguen que els nens puguin accedir de manera còmoda a tots els àpats. Aquesta mesura s'allargarà durant tot l'estiu, que és l'època en la qual totes les escoles estan tancades per vacances. Munté també va recordar que la Generalitat es va "comprometre" a destinar una part dels beneficis de la Grossa de Nadal "a polítiques d'infància, especialment en la de situació de risc".

Actualment, la Generalitat destina un total de 850 milions per tal de lluitar contra la pobresa i la prevenció de l'exclusió, un fet que, segons va assenyalar la consellera en l'entrevista, suposa fins al 71 % del total dels pressupostos destinats a les diverses polítiques socials.