El nou líder del PSC, Miquel Iceta, amb la voluntat de formar una executiva d'integració, ha estrenat avui el seu càrrec amb l'oferiment a Àngel Ros de la presidència del partit, una proposta que l'alcalde de Lleida ha acceptat i que suposa un primer gest cap els sectors més catalanistes.

Després de ser elegit ahir a la nit primer secretari en una consulta a tota la militància, Iceta ha començat aquest matí la seva ronda de contactes per compondre la nova cúpula, que en tot cas serà ratificada dissabte que ve, dia 19, al congrés del PSC.

Passat el migdia, cap a les 13.00 hores, Iceta i Ros s'han reunit al despatx del líder electe, a la seu de carrer Nicaragua de Barcelona, on durant una hora han analitzat la "línia política a seguir" en la nova etapa que s'obre al socialisme català.

El desenllaç de la trobada l'ha anunciat el propi Iceta al seu compte de Twitter: "He començat els contactes per confeccionar la nova direcció del PSC. He proposat a Àngel Ros la presidència del partit, que ell ha acceptat".

L'alcalde de Lleida, que va assistir ahir a la nit al primer discurs d'Iceta i que havia estat el primer dirigent a reunir-se amb ell quan va anunciar la seva precandidatura a dirigir el PSC, es converteix així en el primer nom confirmat de la nova cúpula, en ocupar un càrrec que havia estat vacant els últims anys.

"Iceta va proposar i va prometre que faria una executiva integradora i, en aquest sentit, m'ha garantit que anirà en aquesta línia, i que les diferents sensibilitats del PSC que compartim un projecte comú hi serem representades", ha explicat Ros en declaracions a Efe.

Segons el dirigent lleidatà, Iceta ha assegurat que es "resoldrà" la situació en el grup parlamentari dels diputats díscols -Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura-, de manera que "tornin a tenir les seves responsabilitats i capacitats", i que el PSC recolzarà la futura llei catalana de consultes.

L'alcalde havia estat una de les veus més crítiques amb l'anterior cúpula, la qual cosa l'havia portat fins i tot a renunciar al seu escó de diputat el gener passat, en no compartir la decisió de la direcció del PSC de rebutjar la sol·licitud del Parlament al Congrés del traspàs de la competència per convocar referèndums.

Després de l'alcalde de Lleida, els següents passos en aquesta nova executiva es dirigeixen ara a altres noms dels sectors més catalanistes, encara que fonts del partit consultades per Efe apunten que no es tractaria tant de primeres espases dels corrents crítics, sinó de membres de l'òrbita pròxima d'aquests sectors.

Així, entre els possibles candidats a entrar en l'executiva, guanya força l'exdiputat autonòmic Daniel Font, mentre que l'exlíder del PSC Raimon Obiols apuntaria a la presidència de la Fundació Rafael Campalans -que ostenta ara Iceta-, encara que l'exeurodiputat, de 73 anys, podria ser reticent a acceptar un encàrrec d'aquest tipus, segons fonts socialistes.

Precisament, fa tres setmanes, el veterà dirigent va dir que veia amb bons ulls la predisposició d'Iceta a liderar el partit i va assegurar que aquest tindria tot el seu "suport actiu" si converteix en fets el projecte col·lectiu i d'unitat que propugna.

En qualsevol cas, el nou primer secretari té a les seves mans un "puzle complicat", com ha reconegut ell mateix en entrevistes a diversos mitjans aquest matí, encara que "segur" que intentarà integrar a militants dels sectors crítics Avancem o Moviment Catalunya, "i a més d'un si pot ser".

Malgrat desitjar una executiva plural, ha avisat que la integració "té també els seus límits" i que "posar a tots dins", com va fer Pere Navarro, va suposar convertir-la en "una olla de grills".

Iceta ha anunciat, d'altra banda, que deixarà la Mesa del Parlament i es convertirà en president del grup del PSC a la Cambra catalana, per la qual cosa ell serà qui faci les preguntes al president Artur Mas, amb qui, probablement, es reunirà dilluns que ve a la tarda.

Mentrestant, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha reclamat a Iceta "un pas endavant" per "tornar a sumar-se al dret a decidir", mentre que Unió li ha demanat que el PSC acudeixi a la reunió del Pacte pel Dret a Decidir i Anna Simó (ERC) ha reclamat que "abandoni el bloc del 'no' a la consulta del 9N, juntament al PPC i Ciutadans, i es desplaci al bloc del 'sí'"

De la seva banda, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, li ha advertit que recolzar la llei de consultes seria el seu "primer gran error històric" com a primer secretari; Matías Alonso (C's) ha opinat que "el PSC no s'ha reconvertit ni regenerat" amb Iceta, sinó que segueix sent "la crossa del separatisme"; mentre que ICV no espera canvis, ja que creu que "representa la continuïtat".