L'aforament del rei Joan Carles, les reines Sofia i Letícia i la princesa d'Astúries va entrar ahir en vigor després de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, de manera que a partir d'ara només poden ser jutjats pel Tribunal Suprem.

El ple del Senat va aprovar dijous passat, amb els vots del PP i el suport d'UPN i Fòrum, la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que permet incloure el rei Joan Carles, la reina Sofia, la reina Letícia i la seva filla dins de les persones aforades, en una votació en què es van abstenir els senadors del PSOE, el PSC i CiU.

L'aforament es va aprovar mitjançant la introducció de dues esmenes al projecte de Llei Orgànica complementària de la llei de racionalització del sector públic i altres mesures administratives per la qual es modifica la Llei Orgànica del Poder Judicial, que recull mesures que afecten el règim laboral de funcionaris, jutges i fiscals.

El seu tràmit es va fer pel procediment d'urgència després de l'abdicació de Joan Carles I el 2 de juny passat, gràcies al fet que, en tan sols catorze dies, el 26 de juny, el ple del Congrés la va aprovar en un ple extraordinari que va tenir l'únic suport del PP.