L'Església d'Anglaterra ha donat avui llum verda a l'ordenació de bisbesses per primera vegada en la seva història després d'anys d'intensos debats interns i amenaces perquè la dona accedeixi a l'episcopat.

Després d'una reunió prèvia de cinc hores celebrada a York, al nord d'Anglaterra, el Sínode General dels anglicans ha obtingut el suport de les tres càmeres que conformen l'òrgan executiu de l'Església anglicana: bisbes, clergues i laics.

D'elles, entre els bisbes han obtingut 37 vots a favor de la proposta, enfront de 2 en contra i 1 abstenció; entre els clergues, els sufragis favorables han estat 162 enfront de 25 en contra i 4 abstencions, mentre que el vot dels laics, considerat crucial, s'ha fallat mb 152 paperetes favorables, 45 en contra i 5 abstencions.

L'històric desenllaç dóna la volta a segles de tradició en el si d'una Església que ha patit profundes divisions a conseqüència d'un assumpte considerat controvertit.

L'anunci ha estat acollit entre els congregats amb crits i alguns aplaudiments malgrat que l'arquebisbe de York, John Sentamu, havia instat els membres del Sínode a expressar la seva reacció amb "sensibilitat i contenció".

El viceprimer ministre britànic i líder del Partit Liberal Demòcrata, Nick Clegg, ha expressat la seva satisfacció davant el resultat mitjançant un missatge penjat al seu compte de Twitter.

"Felicitacions a Justin Welby pel seu lideratge a l'hora d'assegurar el vot del 'sí' per a les dones bisbes", ha assenyalat el número dos del Govern de David Cameron -partidari també de l'ordenació de bisbes-, i que ha considerat, a més, que es tracta d'"un gran moment" per a l'Església d'Anglaterra.

L'aprovació es traslladarà ara al Comitè eclesiàstic del Parlament i les seves dues Cambres -Comuns i Lords- mentre que el Sínode General tornarà a reunir-se el proper 17 de novembre per emetre una declaració formal que estipula que les dones poden ser bisbes.

Un intent previ per aconseguir la consagració de bisbes va ser bloquejat fa 18 mesos quan el Sínode general va rebutjar el novembre de 2012 per sis vots aprovar aquesta legislació després d'anys de discrepàncies entre el sector conservador i el reformista.

Aquell rebuig va originar sorpresa així com tenses friccions al si de la comunió anglicana alhora que el llavors arquebisbe de Canterbury, Rowan Williams, lamentava que l'Església anglicana hauria "perdut credibilitat".

Ara, si bé la composició del Sínode no ha variat, el fet que quatre dels seus membres que van rebutjar el 2012 la proposta hagin modificat la seva posturaha dut a que l'actual arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, donés gairebé per segura aquesta victòria.

En els últims anys, els membres del Sínode han comptat, a més, amb l'ajuda d'experts en resolució de conflictes per intervenir entre ells a l'hora de resoldre les seves diferències.

Durant l'intens debat d'avui, Welby ha tornat a proclamar que l'exclusió de les dones del bisbat és "incomprensible".

La crucial votació ha tingut lloc 20 anys després que el 1994, l'Església d'Anglaterra ordenés a les primeres dones sacerdots i les dones constitueixen avui un terç del clergat.

De fet, el maig passat la comunitat anglicana ha celebrat el vintè aniversari d'aquesta data, una fita històrica que culmina ara amb la consagració de bisbes, que ja permeten altres esglésies anglicanes en països com Irlanda, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà o els EUA.

Actualment, 3.827 de 12.814 sacerdots anglicans són de sexe femení al Regne Unit

Al llarg dels anys, els reformistes han defensat la mesura com una conseqüència lògica de la incorporació de la dona al sacerdoci i la igualtat entre gèneres, tot i que els que s'oposen la qualifiquen d'aberració teològica.

Els tradicionalistes recorden que Jesús va triar només homes entre els seus apòstols pel que creuen que el lideratge de l'església ha de recaure en els homes.