El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, s'ha referit avui a la seva pròxima reunió amb el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i ha advertit que la seva posició sobre la consulta sobiranista no ha canviat: "Parlarem, però jo no faré allò que ni puc ni he de fer".

En el seu discurs de clausura de l'escola d'estiu del PP celebrada a El Escorial (Madrid), Rajoy ha admès que la qüestió catalana és "un problema" que "cal afrontar", però també ha dit que "les coses es pensen ben abans de fer-se".

I ha advertit Mas que "no es pot exigir al president del Govern que autoritzi un referèndum en contra de la decisió del Parlament nacional, en contra de les decisions del Tribunal Constitucional, en contra de la llei, en contra de les seves pròpies conviccions i en contra del que pensen el conjunt dels espanyols". "No es pot exigir", ha sentenciat.

En sortir de l'escola d'estiu, Rajoy ha comentat, en una conversa informal, que la data de la reunió no està tancada, i ha admès que el context és difícil davant les posicions de cadascun.

En el seu discurs, el cap de l'Executiu ha recordat que la reunió amb Mas no serà "ni la primera, ni la segona, ni la tercera ni la quarta", però, ha admès que "és bo parlar", com també és bo i positiu "fixar amb claredat la posició de cadascú".

Ha insistit, això sí, en què la seva posició -la de què la consulta és il·legal i no se celebrarà és "coneguda" i "exactament la mateixa" que va manifestar el dia en què es va assabentar pels mitjans de comunicació de la convocatòria del referèndum, la seva data, i les preguntes que es pretenien formular als catalans.

Rajoy ha insistit, a més, en què li tornarà a dir al president català "amb la mateixa claredat" que "el que sigui Espanya" no ho poden decidir ells dos "en una conversa", com tampoc ho decideixen el Parlament autonòmic i "ni tan sols" el nacional.

El que sigui Espanya, ha afegit, "només ho poden decidir el conjunt dels espanyols".

"Aquesta és la meva posició, aquesta és la meva obligació allò que faria qualsevol president del Govern d'Espanya, fora el que fora. Parlarem però jo no faré allò que ni puc ni he de fer", ha subratllat.