El Consell Assessor per a la Transició Nacional, organisme que assessora el President Artur Mas en el procés sobiranista, va concloure ahir que seria convenient que el futur Estat català tingués l'euro i descarta que poguessin haver-hi problemes per mantenir la moneda fins i tot si Catalunya sortís de la UE.

"Seria convenient per a un nou Estat mantenir l'euro com a moneda, ni que fos pels costos molt difícilment assumibles de canviar de moneda", va afirmar el president del Consell Assessor i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Carles Viver Pi-Sunyer.

Viver Pi-Sunyer, acompanyat del conseller de Presidència, Francesc Homs, va presentar quatre nous informes del consell sobre la distribució d'actius i passius, política monetària, procés constituent i proveïment d'aigua i energia.

Respecte a la distribució d'actius i passius entre Espanya i Catalunya, el president del consell assessor va dir que és un aspecte poc regulat en la legislació internacional.

Assumir part del deute

No obstant això, va apuntar que Catalunya hauria "d'assumir part d'aquests deutes" de l'Estat espanyol, però sempre que aquest el compensi amb la transferència de béns d'una manera "proporcional", sense entrar a quantificar la xifres, un aspecte que ha deixat en mans d'una negociació que es podria fer tant abans com després d'una eventual separació dels estats.

Un altre dels informes presentats fa referència als possibles camins de constitució d'un nou estat, sempre condicionats al grau de col·laboració d'Espanya. En cas de "bloqueig polític", la Generalitat podria acudir a diversos "actors nacionals i internacionals" i, si això tampoc funcionés, podria fer efectiva la voluntat popular amb una "proclamació unilateral d'independència".

Energia garantida

Un altre dels informes presentats fa referència al proveïment d'aigua i energia i conclou que el risc de desproveïment hídric seria "extremadament reduït". Pel que fa a l'energia, Pi-Sunyer va dir que, com la majoria d'estats existents, el català no seria autosuficient, però "no hi hauria problemes per al proveïment" perquè només s'haurien de renovar els contractes de les companyies que presten el servei per a l'Estat espanyol.