El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha admès que el President català, Artur Mas, prefereix una reunió "discreta" amb Mariano Rajoy, però acceptaria que fos coneguda i anunciada, si Moncloa ho vol, encara que sense donar peu a "menysprear" el President de la Generalitat.

En la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català d'ahir, el també conseller de Presidència va assenyalar que, des de la Generalitat, tampoc posaran inconvenients per les dates, fins i tot si es fixa la trobada en les pròximes dues setmanes de juliol, llevat dels dies en què hi hagi ple del Parlament o reunió del Govern català.

Homs ha assenyalat que és d'"un sentit comú aclaparador" que aquestes converses entre els dos presidents "valdria la pena fer-les en un context de discreció", allunyades dels focus mediàtics, sense perjudici que s'informi la premsa del contingut de les reunions a posteriori.

"Crec que la gent ens demana que actuem d'aquesta manera, que ho fem així, però si això no pot ser així, ho farem de la manera que ells vulguin", ha afegit.

Homs ha avisat que, en el cas que amb el format d'una reunió anunciada prèviament als mitjans de comunicació hi hagués "la temptació" de "visualitzar un menyspreu al senyor Mas i al Govern", haurien de saber que, per aquesta via, "el problema no el resolen", perquè "el que vol votar -en una consulta- és el poble de Catalunya".

La Generalitat sempre ha apostat perquè les reunions de Mas i Rajoy siguin discretes, un format que ja es va utilitzar en l'última trobada coneguda, a final d'agost de l'any passat, quan els dos presidents es van citar a Madrid i el contingut de la reunió es va fer públic uns dies més tard.

S'ha de veure si la Moncloa accepta aquest format, però, en qualsevol cas, Homs va remarcar ahir que Mas no deixarà passar l'"oportunitat" de diàleg per una discussió sobre si la reunió ha de ser pública o discreta.

"No passarem ara del debat sobre la data o sobre l'oportunitat de fer la reunió al debat sobre el format", va afirmar el portaveu.