L'escriptor Arcadi Espada, un dels promotors de Libres e Iguales, associació contra la independència de Catalunya, ha comparat la consulta sobiranista del 9 de novembre amb la Camorra, organització mafiosa italiana.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Espada ha dit que no té cap dubte que la consulta "no pot ser convocada ni feta de cap manera", ja que el President català "complirà la llei" i "no hi haurà lloc perquè es produeixi cap moviment il·legal, i encara menys patrocinat per la màxima autoritat de l'Estat".

"És com si vostè em digués que a Catalunya s'instal·larà una sucursal de la Camorra. És completament impensable des del punt de vista de la legalitat. No tinc cap dubte que les autoritats catalanes respectaran la llei", va dir.

Responent la pregunta de si estava comparant la Camorra amb la consulta sobiranista, va afirmar: "la Camorra es dedica al delicte i el crim organitzat, i incompleix sistemàticament la llei? Doncs aquesta és la comparació". "Igual que no respondré a la hipòtesi que la Camorra s'instal·lés a Catalunya o a Ciudad Real, tampoc respondré a la hipòtesi que el President de la Generalitat incompleixi la llei", va apuntar Espada.