El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) defensa que una Catalunya independent assumeixi part del deute de l'estat espanyol però sempre a canvi de la transferència d'actius. En l'informe titulat 'La distribució d'actius i passius', el consell no quantifica què significaria això però sí que deixa clar que si bé el nou estat hauria d'assumir part dels deutes del seu predecessor, això s'hauria de compensar també amb la transferència de béns i actius. Aquí situa els béns territorialitzables, com les infraestructures, els no territorialitzables, com el fons de reserva de la Seguretat Social, i els extraterritorials, com bases militars, científiques o ambaixades.

En roda de premsa, Viver Pi-Sunyer ha reconegut que hi ha poca regulació del dret internacional en aquesta qüestió, i que acaba predominant la voluntat dels estats implicats, juntament amb els creditors i determinades autoritats econòmiques i monetàries.

En tot cas, el president del CATN ha apuntat que si fa unes dècades els nous estats que sorgien de la descolonització no havien d'assumir els deutes de l'estat del quan sorgien, ara sí que cal fer-ho però compensant-ho amb la transferència de béns i actius.

Sobre la taula de negociació, segons el consell, es podria posar el percentatge de població, del PIB català, el dèficit fiscal o fins i tot els incompliments de promeses de l'Estat. En el capítol de deute, Catalunya hauria d'assumir deutes que l'Estat ha contret per prestar servies o fer inversions a Catalunya, per exemple, els deutes d'Espanya amb organismes internacionals o els que ha contret l'Estat a Catalunya amb organismes com Aena.

Pel que fa als béns i drets, hi ha els territorialitzats, situats a Catalunya, com és el cas de les infraestructures, que haurien de passar a l'estat successor sense contraprestacions. Altra cosa són els no territorialitzables, que afecten el conjunt dels espanyols, com les reserves en euros o divises que té l'Estat, actius financers, títols i accions en empreses privades, el fons de reserva de la Seguretat Social. En aquest cas caldrà negociar un criteri de proporcionalitat per repartir-los.

Finalment, hi ha els béns extraterritorials, bases militars i científiques, ambaixades i consolats, que fins i tot es podrien compartir.

Pel que fa al patrimoni i els arxius, Viver Pi-Sunyer ha recordat que la Convenció de Viena estableix que l'estat predecessor ha de cedir els registres que necessita el nou estat per fer les seves funcions.