La producció de pera a Catalunya es veurà reduïda en un 7% aquesta campanya, respecte la passada, sobretot per les arrancades continuades que s'han anat fent els darrers anys, especialment de la varietat blanquilla, però també per uns menors rendiments i l'efecte de les pedregades. Segons les previsions del Departament d'Agricultura i Afrucat, la producció se situarà enguany en les 196.120 tones al conjunt del país. En canvi, la producció de poma serà un 4% superior, assolint les 268,600 tones, en bona part per la recuperació del potencial productiu de la zona de Girona, que es va veure minvat la campanya passada per l'efecte de les pedregades.

Agricultura i Afrucat han presentat aquest dijous les previsions de collita de poma i pera per aquesta campanya. Pel que fa a la pera, la campanya de la qual va començar fa un parell de setmanes, s'espera assolir les 196.120 tones, respecte les 210.132 del 2013. Segons el director general d'Afrucat, Manel Simon, aquesta disminució del 7% cal buscar-la en les arrancades generalitzades que s'han anat fent els darrers anys tan a Catalunya, a l'Estat com al conjunt d'Europa. En el cas català, per aquest motiu, s'ha passat de les 350.000 tones de l'any 2000 a les menys de 200.000 previstes per enguany. La conference es manté com la varietat amb major producció, mentre la blanquilla ja ocupa el quart lloc.

A banda de les arrancades, el fet que enguany els rendiments siguin menors i que hi hagi entre un 15 i un 20% menys de fruits per arbre en bona part per culpa de les pedregades d'aquest juliol també contribueixen a aquesta disminució productiva. Tot i això, la fruita presenta una bona qualitat comercial, amb bons nivells de sucre i del calibre de les peres. La collita de pera s'ha iniciat entre 7 i 12 dies més aviat que l'any passat.

En el cas de Lleida, la d'enguany serà la segona producció de pera més baixa dels darrers 20 anys. A la demarcació s'espera produir 188.290 tones, un 6% menys. En el darrer any en aquest territori ha disminuït la superfície productiva de pera un 4% ja que s'han arrancat 450 hectàrees per l'aposta del territori per la fruita d'os , més altres 29 per l'afectació de foc bacterià. A més, 1.300 hectàrees s'han vist afectades aquest estiu per les pedregades.

A Girona s'espera un descens de la producció de pera de 5.790 tones, un 18% menys que la campanya passada en bona part per l'especialització de la zona en el cultiu de la poma. A Barcelona, la producció se situarà en les 630 tones, un 1% més que al 2013, mentre a Tarragona serà de 1.410 tones, un 14% inferior. Cal recordar que Catalunya és el primera zona productora de l'Estat, amb un 55% del total de la producció. Itàlia es manté com el principal productors de pera, seguit per l'estat espanyol.

Creix un 4% la producció de poma

A diferència de la pera, la producció de poma serà un 4% superior a la campanya passada al conjunt del país. Segons les previsions, enguany s'assoliran les 268.600 tones, respecte les 258.570 del 2013. Segons Afrucat, el principal motiu d'aquest increment es deu a la recuperació del potencial productiu de la zona de Girona després de les pedregades de l'any passat.

Per demarcacions, a Lleida la producció serà de 174.650 tones -un 6% menys que al 2013-, a Girona de 90.940 tones -un 30% més-, a Barcelona de 1.560 tones -un 1% superior- i a Tarragona serà de 1.430 tones -un 4% menys que la campanya passada-.

Els fruits presenten una bona qualitat i millors calibres que l'any passat. De la mateixa manera que en la fruita d'os i en la pera, la collita també porta un avançament d'entre 7 i 12 dies, en comparació a la campanya passada.

Catalunya també és el principal productor de l'Estat de poma, amb un 65% del total de la producció. Polònia és el primer productor europeu, seguit per Itàlia i França, mentre l'estat espanyol ocupa el sisè lloc.

Tenint en compte la bona qualitat de la poma i la pera, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha defensat que aquest fet "s'hauria de traduir en millor preu en comparació al que porta la fruita de pinyol".

Foc bacterià

Una de les preocupacions que afecta el sector de la fruita de llavor es l'aparició de nous focus de foc bacterià, malaltia que afecta tant la perera com la pomera. El conseller d'Agricultura ha recordat l'esforç que està fent el Departament portant a terme prospeccions al camp i ha demanat també "un compromís" per part dels productors per evitar que el foc bacterià s'estengui a més explotacions.