Un total de cinc comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Galícia, Astúries i Canàries) s'han rebel·lat contra el fons de pobresa infantil anunciat pel govern central per considerar-lo escàs o per no estar d'acord amb el sistema de repartiment. El Consell Territorial de Serveis Socials i de la Dependència va aprovar un fons extraordinari de 17,4 milions d'euros que es destinarà, principalment, a l'alimentació, higiene, medicaments, roba i lloguer d'habitatge dels nens en una situació d'exclusió social i risc de pobresa.

La consellera catalana de Benestar Social i Família, Neus Munté, va criticar que el fons perjudica les comunitats autònomes més poblades, fet pel qual es va mostrar contrària als criteris de repartiment. Munté també va criticar l'"acció recentralitzadora" de l'Executiu, que "genera un pas enrere en l'autogovern" de les autonomies.

La consellera andalusa d'Igualtat, Salut i Polítiques Socials, María José Sánchez Rubio, va donar la "benvinguda" al fons, però va demanar que se'n corregeixi la "distribució" perquè es faci efectiu d'una manera "més justa". En finalitzar el Consell Territorial que va presidir la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, Sánchez Rubio va demanar una "distribució més justa" del fons per a la lluita contra la pobresa infantil en funció de les necessitats de cada territori. La consellera de Benestar Social i Habitatge d'Astúries, Esther Díaz García, va explicar que la seva comunitat augmentarà el fons de pobresa infantil, en considerar que el que aportarà el Govern no cobreix les necessitats. Va criticar que amb les quantitats del fons "no s'arriben a satisfer les necessitats ni les peticions que es fan des d'organismes com Unicef, Càritas i organismes europeus".

Fonts del ministeri de Sanitat van afirmar que es revisaran els criteris utilitzats per a la distribució de futures partides destinades a la lluita contra la pobresa.