Professionals i acadèmics han promogut una plataforma per obrir un debat dirigit a sortir de l'estancament del model territorial vigent, mitjançant una solució federal que sigui decidida per tots els espanyols, i han deixat clar el seu respecte per la legalitat davant una eventual consulta a Catalunya. A la presentació d'aquesta plataforma, de la qual exerceix com a portaveu Nicolás Sartorius, hi han acudit alguns dels signants, entre ells l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo o la sociòloga Belén Barreiro, però ja hi ha comptabilitzades unes seixanta adhesions, com la de Baltasar Garzón, José Luis Cuerda, Joaquín Estefanía, Almudena Grandes i José Antonio Zarzalejos.

Es tracta d'una iniciativa, ha explicat Sartorius, una figura destacada de la Transició, que pretén involucrar tota la societat de manera oberta i no ideològica en un problema que no es pot deixar només "en mans" dels polítics.

No pot ser així perquè és una cosa que afecta la ciutadania en el seu conjunt i per això, ha subratllat, el plantejament d'una possible separació d'un territori s'ha de decidir entre tots. "Plantegem una reforma de la Constitució en sentit federal votada en referèndum perquè la sobirania nacional resideix en el poble", ha recalcat Sartorius. Per als impulsors d'aquesta plataforma, el model federal "pot abordar i resoldre millor la vida en comú de la nostra comunitat política".