El President de la Generalitat, Artur Mas, s'ha posat en contacte amb els líders dels partits favorables a la consulta del 9 de novembre (ERC, ICV-EUiA i CUP), als quals ha garantit que no farà cap pas sense el seu consens en la seva pròxima entrevista amb el cap del govern, Mariano Rajoy.

Aquest, però, ha rebutjat "entrar en el joc" de debats "absurds" sobre el contingut de la consulta i ha reiterat que no se celebrarà perquè és il·legal. Ha afegit que ell ha de ser seriós i fins que no sàpiga de què se li està parlant, es queda en el que ha dit "des del primer minut". També ha informat que encara no s'ha fixat una data per a la reunió que mantindrà amb Mas al palau de la Moncloa, però ha afegit que preveu que serà abans de les vacances d'estiu

Mas va trucar per telèfon aquest dimecres al president d'ERC, Oriol Junqueras, al líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, i al diputat de la CUP David Fernández.

Els tres polítics, juntament amb dirigents de CiU, van segellar amb Mas el desembre passat la data i la pregunta de la consulta, els termes de la qual estaria disposat a negociar el President de la Generalitat amb Rajoy en la seva pròxima trobada.

No obstant això, segons les mateixes fonts, Mas va traslladar als líders d'aquestes forces que, en la seva reunió amb Rajoy, no farà cap pas sense abans informar-los, ja que la consulta del 9 de novembre neix d'un acord d'aquestes tres forces juntament amb CiU i el Govern.

De la seva banda, fonts republicanes han precisat a Efe que, en la conversa entre Mas i Junqueras, el president d'ERC li va manifestar el seu suport, però li va dir que la seva formació no vol que es modifiqui la pregunta ni la data de la consulta.

Segons fonts de Presidència, no està previst que Mas continuï la ronda de contactes amb representants de PSC, PPC i Ciutadans, les altres forces polítiques del Parlament, que no donen suport a la consulta del 9 de novembre.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va remarcar al seu torn que el Govern està disposat a pactar amb el govern central la consulta sobiranista però no a "oblidar-la", encara que va subratllar que qualsevol modificació hauria de sotmetre's a l'acord dels partits que impulsen la cita.

"Ho estem dient des del primer dia, hi ha hagut sempre per la nostra part i per part de forces polítiques catalanes" la voluntat d'"intentar acordar les coses", però "això no suposa oblidar-te'n si no és possible l'acord", va apuntar Homs.

Així es va expressar el conseller de Presidència en ser preguntat per la possibilitat que el President de la Generalitat, Artur Mas, s'obri a negociar els termes de la consulta sobiranista en la reunió que preveu celebrar pròximament amb el president del govern central, Mariano Rajoy.

En tot cas, Homs va recordar que aquest és un assumpte que és "evident que no es modificarà si no hi ha un acord entre tots" els impulsors, en al·lusió als quatre grups parlamentaris que van pactar amb Mas la pregunta i data de la consulta del 9 de novembre.