17 de juliol de 2014
17.07.2014

El Parlament aprova en comissió la llei de consultes amb suport del PSC

Només PP i Ciutadans rebutgen de ple la llei perquè la veuen pensada per al 9 de novembre

17.07.2014 | 00:00
Un moment de la reunió de la comissió parlamentària que ha dictaminat el projecte de llei de consultes

La Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament va aprovar ahir el dictamen de la Llei de Consultes, pas previ a la seva aprovació en el ple, amb els vots favorables de la majoria dels grups, inclòs el PSC, i el rebuig de PPC i Ciutadans, que han advertit que és un "engany" per convocar la consulta del 9 de novembre.
El dictamen de la "Llei de consultes populars no refrendàries i altres formes de participació ciutadana" ha estat aprovat per 17 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 4 en contra (PPC i Ciutadans), mentre que han estat rebutjades totes les esmenes parcials de PPC, C's, PSC i ICV-EUiA.
Després d'aquest tràmit, la llei, que està inicialment pensada per convocar la consulta del 9 de novembre però que també contempla altres mecanismes de participació ciutadana, haurà de passar ara pel Consell de Garanties Estatutàries perquè dictamini si és constitucional, i, posteriorment, se sotmetrà a la seva aprovació definitiva al setembre pel ple del Parlament.
En ser rebutjades totes les esmenes presentades per PSC, PPC, ICV-EUiA i C's, aquests grups s'han "reservat" la possibilitat de tornar-les a defensar davant del ple.
ICV-EUiA i PSC es van donar suport ahir mútuament en algunes de les esmenes "vives", per exemple les referents al temps mínim d'arrelament d'estrangers comunitaris i no comunitaris que s'exigeix per poder votar, i també les de l'apartat que regula les firmes necessàries per a una consulta promoguda per la ciutadania.
A la comissió, el diputat de CiU Josep Rull va assegurar que aquesta "no és una llei només per al 9 de novembre, però també ho és", i va ressaltar el "consens parlamentari ampli" que l'avala. Gemma Calvet, diputada per ERC, va mostrar la seva satisfacció per una llei que ha catalogat de "pròpia d'una democràcia moderna".
D'altra banda, el diputat pel PSC Ferran Pedret va defensar que és "una bona eina per complementar la democràcia participativa", encara que va precisart que el seu grup "mantindrà les seves esmenes" per fer "que la llei no serveixi per fer la consulta del 9N". Santi Rodríguez, diputat del PPC, va advertir que "aquesta és l'eina d'uns grups per a la consulta" sobiranista i va argumentar que "no volem ser partícips d'un engany massiu" ja que, va apuntar, "aquesta llei no serveix per fer un referèndum camuflat" com a consulta. La líder ecosocialista Dolors Camats va defensar que la nova llei servirà perquè els ciutadans "incideixin en les polítiques que els afecten".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18