Un Boeing-777 amb 295 persones a bord de la companyia Ma-laysian Airlines es va estavellar ahir per causes que anit encara es desconeixien a la regió oriental ucraïnesa de Donetsk, el principal escenari dels combats entre les forces governamentals i els rebels prorussos. Entre els passatgers hi hauria, com a mínim, ciutadans holandesos, francesos i nord-americans.

L'aparell, que cobria la ruta d'Amsterdam-Kuala Lumpur, es va estavellar a prop de la localitat de Shakhtiorsk, i va quedar totalment destruït, segons les imatges difoses per algunes cadenes de televisió, per la qual cosa es tem que no hi hagi supervivents. "Han mort els 280 passatgers i 15 membres de la tripulació", va informar Anton Guerashenko, assessor del ministre de l'Interior ucraïnès, a la seva pàgina de Facebook. Gueráshenko va assegurar que l'aparell va ser abatut per un coet terra-aire llançat per un sistema de míssils Buk en una zona de Donetsk que està sota el control dels milicians separatistes. El mateix president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, va dir que no descartava que l'avió fos abatut i va qualificar els fets d'"acte terrorista". "En els últims dies, aquest és el tercer cas tràgic d'aquest tipus, després que fessin caure un An-26 i un Su-25. No descartem que aquest avió també fos tocat", va assegurar Poroshenko, segons el seu servei de premsa.

"Poroixenko sobre l'avió estavellat: això no és un incident ni és una catàstrofe, sinó un acte terrorista", va escriure el cap de premsa del president ucraïnès al seu Twitter. No obstant això, representants de l'autoproclamada república popular de Donetsk van negar que disposin d'armament per enderrocar un avió que volava a 10.000 metres d'altura, i van acusar la Força Aèria ucraïnesa d'haver enderrocat l'aparell des d'un caça bombarder. Els mitjans russos van ser més enllà i van especular amb la possibilitat que el Boeing 777 que es va estavellar fos derrocat per un míssil ucraïnès que tenia per objectiu l'avió del president rus, Vladímir Putin, segons una font de l'Aviació de Rússia citada per Interfax. "Puc dir que l'avió presidencial i el Boeing de Malaysian Airlines es van creuar en el mateix punt i en el mateix corredor. Això va succeir a prop de Varsòvia en el nivell de vol 330 a una altitud de 10.100 metres. L'avió presidencial hi era a les 16.21 hora local (12.21 gmt) i l'avió de Malaysia Airlines a les 15.44 (11.44 gmt)", va precisar la font.

Per afegir més elements a la incertesa i a la guerra de propaganda que envolta aquest succés, el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU, sigles en ucraïnès) va assegurar haver captat una conversa en la qual els rebels reconeixen l'enderrocament de l'avió de passatgers. Segons el vídeo penjat pel SBU a Youtube, s'escolta com un dels comandants insurgents li informa a un altre sobre l'enderrocament d'un avió comercial a la regió de Donetsk. Els rebels prorussos que lluiten des d'abril contra el govern de Kíev van informar poc després que van trobar nombrosos cadàvers, entre ells de nens, al lloc del sinistre.