El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat el cas ITV a un jutge d'instrucció ordinari de Barcelona, al perdre Oriol Pujol, imputat per tràfic d'influències i suborn, la condició d'aforat al dimitir aquesta setmana com a diputat al Parlament.

En un acte notificat avui a les parts, el magistrat del TSJC Enric Anglada, que va assumir al febrer del 2013 la instrucció de la causa de les ITV en la peça vinculada a Oriol Pujol, reconeix la seva "incompetència sobrevinguda" per seguir dirigint la investigació, arran de la renúncia com a diputat, i per tant de la condició d'aforat, del fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

D'aquesta forma, la instrucció torna al titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, amb la validesa de totes les diligències portades a terme fins al moment en l'alt tribunal català.

Oriol Pujol va abandonar dilluns passat de forma definitiva la secretaria general de CDC, que havia delegat després de ser imputat el 19 de març del 2013, i va dimitir també com a diputat de CiU, pel que va perdre la condició d'aforat que va provocar que la seva causa anés a parar al TSJC.

Segons l'acte, al renunciar Oriol Pujol a la seva acta de diputat i perdre així la condició d'aforat, desapareixen els "privilegis especials inherents al seu càrrec", ja que aquests estan vigents únicament durant el seu exercici, perquè mantenir-los implicaria "un privilegi de caràcter estrictament personal".

Per aquest motiu, Anglada es declara incompetent per continuar instruint la instrucció del cas ITV i la torna al jutge ordinari que la va iniciar, quan el llavors diputat de CiU no estava encara imputat.

Oriol Pujol va ser imputat pel TSJC el 19 de març del 2013 per tràfic d'influències en el cas de les ITV, davant els indicis que va utilitzar la seva influència per intentar arreglar el mapa d'estacions de vehicles a Catalunya en benefici propi i d'un grup d'empresaris propers.

Just un any després, l'alt tribunal català va ampliar l'acusació a un delicte de suborn per les sospites que, a través de la seva dona, el fill de l'expresident Jordi Pujol va cobrar suposadament de la trama -a través de pagaments a la seva dona- a canvi de votar a favor dels seus interessos a la llei de Seguretat Industrial que tramitava el Parlament durant l'etapa de govern tripartit.

Malgrat que la instrucció relativa a Oriol Pujol va saltar al TSJC donada la seva condició d'aforat, el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha mantingut obertes les seves indagacions, per investigar l'actuació portada a terme per d'altres dels implicats en la suposada trama corrupta.

Oriol Pujol va dimitir dilluns passat a mitja tarda, poques hores després que la sala civil i penal del TSJC avalés en una acte la decisió del magistrat Anglada perquè l'Agència Tributària elaborés un informe sobre el patrimoni del llavors diputat i de la seva dona Anna Vidal, també imputada per suborn.

L'encàrrec d'aquest informe, davant el que va recórrer la defensa d'Oriol Pujol i de la seva dona, té com a objectiu descobrir si Oriol Pujol i la seva dona van percebre ingressos irregulars aliens a la seva activitat professional, tant financers com patrimonials, entre els anys 2007 i 2009.

Segons la sala civil i penal del TSJC, la decisió d'encarregar aquest informe sobre el patrimoni de Pujol i la seva dona és "pertinent, adequada i necessària" i no vulnera els seus drets fonamentals, ja que respon a un interès general i té una finalitat "legítima" en el marc de la investigació de la suposada trama corrupta.

En l'acte que el TSJC va emetre poques hores abans que Oriol Pujol dimitís, l'alt tribunal català sostenia que el llavors diputat de CiU i la seva dona no podien pretendre que les seves afirmacions sobre l'abast els pagaments que va rebre Anna Vidal -i que la fiscalia sospita que eren suborns encoberts per al seu marit-, fossin l'únic mitjà d'investigació i es presentessin com "l'única veritat".

Anna Vidal va cobrar 46.400 euros el 2008 de la societat Alta Partners, administrada pel també imputat Sergi Alsina, amic íntim de l'exdiputat de CDC, en uns pagaments que la fiscalia sospita que van encobrir un suborn per a Oriol Pujol.

Segons la sala del TSJC, Pujol i la seva dona no poden sentir-se víctimes d'una "inquisició general" malgrat que s'investigui el seu patrimoni, atès que la informació que havien proporcionat sobre els pagaments que va rebre Anna Vidal es basaven en "escasses notes manuscrites" que "en principi no resulten molt compatibles amb una alta remuneració de 46.400 euros".

De fet, les últimes diligències que va portar a terme el magistrat Enric Alsina relatives al cas ITV va ser l'interrogatori, dimecres passat, dels empresaris per als quals Anna Vidal va afirmar que va fer els treballs pels quals li va remunerar Alta Parners, si bé aquests van assegurar davant del jutge que mai es van reunir ni van mantenir cap contacte professional amb ella.