Quatre dies després que els militants del PSOE triessin de secretari general Pedro Sánchez, el seu principal rival en aquesta consulta, Eduardo Madina, ha rebutjat incorporar-se a l'executiva federal, mentre que el tercer candidat, José Antonio Pérez Tàpies, no ho ha descartat.

Sánchez s'ha reunit amb tots dos per separat, després de veure's amb el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, i d'haver mantingut trobades amb pràcticament tots els dirigents territorials aquesta setmana.

Madina, que no feia declaracions des de la jornada electoral, ha trencat el seu silenci per explicar que rebutja unir-se a la nova adreça del partit, però que li "agradaria molt" que el nou secretari general comptés amb gent del seu equip.

"Li he traslladat que hi ha gent d'enorme vàlua que ha treballat en les tres candidatures, també en la meva, i que seria bo per al PSOE que tinguessin un paper rellevant en el proper període", ha assenyalat, si bé ha assegurat que no li ha "donat cap nom".

L'encara secretari general del grup parlamentari ha dit a Sánchez que el que queda de legislatura es quedarà treballant com a diputat: "Dedicaré el meu temps a treballar al Congrés i a ajudar el PSOE des del meu escó", ha anunciat. Diputat per Biscaia des de fa tres anys, Madina podria estar pensant en dedicar-se a la política basca.

Respecte a les primàries per triar el candidat a la presidència del govern, ha tornat a defensar la seva posició que se celebrin el novembre vinent, com estava previst, per considerar que aquest calendari continua sent "útil".

Encara que pràcticament tots els barons territorials del partit s'han decantat en els últims dies per retardar aquestes primàries fins després de les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2015, Madina s'ha mostrat convençut que fer-les a la tardor seria un "gran impuls per al partit de cara a propers processos electorals".

Per al representant d'Esquerra Socialista (IS) José Antonio Pérez Tàpies, les primàries obertes de novembre són un "compromís molt fort" amb la militància al que "cal respondre", però no ha condicionat a això la seva entrada en l'executiva. Al seu parer, el PSOE ha d'estar preparat "per donar una resposta" en el cas que hi hagi un avançament electoral i alhora tenir en compte "el que pot passar en un mes com el de novembre" entorn de la consulta catalana.