La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que comparteix la posició del govern espanyol davant el debat sobiranista de Catalunya. "Defensem la integritat territorial de tots els Estats, que és totalment diferent de la independència d'una regió", ha manifestat Merkel en la seva tradicional roda de premsa d'estiu en ser preguntada per les aspiracions de la Generalitat, que vol organitzar una consulta sobre la independència el 9 de novembre.

Merkel ha afegit que més enllà d'aquesta declaració no pensava ficar-se en un debat intern espa-nyol, però ha posat com a exemple el cas d'Alemanya, en què existeix un sistema federal en el qual els länder i les corporacions locals tenen "un gran espai" per actuar i un alt grau d'autonomia.

Preguntada sobre si està disposada a rebre a la Cancelleria el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, o l'entrenador del Bayern de Munic, Pep Guardiola, conegut defensor de les tesis independentistes, per entendre millor el projecte sobiranista, Merkel ho ha descartat i ha deixat clar que ella comparteix la posició del govern espanyol. "Comparteixo en aquest punt la posició del govern espanyol, més enllà d'això no vull intervenir en aquest debat. En tot cas, no estic preparant cap tipus de rebudes", ha conclòs.

D'altra banda, la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, creu que si el President català, Artur Mas, manté la seva posició de convocar el referèndum independentista el 9 de novembre, l'Executiu no té capacitat de negociació en la pròxima reunió que mantindrà Mariano Rajoy amb Mas.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta ha respost així a la pregunta sobre els possibles assumptes a negociar en la trobada entre tots dos de la qual encara es desconeix la data.

Sáenz de Santamaría ha insistit que Rajoy deixarà clar a Mas que el referèndum no té cabuda en la Constitució, pel que ha assegurat que "no se celebrarà". "Si estem en sostenella i no enmendalla, en un punt en el qual el govern no té capacitat de negociació, indubtablement això ocupa altres àmbits que fan més difícil les alternatives", ha advertit la vicepresidenta a Artur Mas.

En tot cas, ha dit que a la reunió amb Mas, Rajoy mostrarà un "esperit obert" perquè "hi ha molts assumptes de la vida dels catalans en els quals tots dos poden i han d'entendre's".

Després d'assegurar que Rajoy se sent "emparat per la Constitució i les lleis, que a més està obligat a respectar i a fer respectar", ha assenyalat que "ningú pot decidir com es desenvolupa el futur per al conjunt dels espanyols".

Ha afegit que Rajoy sempre ha mantingut una "relació oberta" amb els empresaris catalans, ja que les Pimes i els autònoms són "un element clau per a la recuperació", per la qual cosa s'ha mostrat convençuda que a la reunió s'abordaria l'eliminació de les traves burocràtiques o de les ajudes a les Pimes.

Preguntada per la reunió que estava mantenint en aquell mateix moment Rajoy amb el Comitè Executiu de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), favorables a la consulta, la vicepresidenta va dir que no en podia informar perquè encara no s'havia acabat.