La cinquantena d'entitats i partits que integren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir han acordat aquest divendres demanar per carta al president del govern, Mariano Rajoy, que "no s'impedeixi" votar en la consulta del 9-N, i a més, han previst un gran acte rei-vindicatiu després de la Diada de l'Onze de Setembre.

En la missiva, les entitats del Pacte Nacional manifesten la seva voluntat de "votar sobre el futur institucional-polític de Catalunya el 9 de novembre" i sostenen que els ciutadans catalans posseeixen el "dret de consulta".

El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol (UDC), va explicar en una roda de premsa posterior a la tercera reunió del pacte que, en la trobada, "hi ha hagut una reafirmació del procés, i també ha servit per recordar que encara tenim el repte d'arribar a més sectors de la societat catalana, així com d'augmentar la capacitat de mobilització". Segons Rigol, en les més de dues hores llargues de reunió els participants han acordat també organitzar per a després de la Diada "i dins la segona quinzena de setembre un gran acte de suport a la consulta del 9-N, "que pivotarà entorn de les 3.000 entitats adherides al pacte". L'esmentat acte encara no ha estat concretat en què consistirà però, segons Rigol, tindrà com a finalitat que sigui "el teixit associatiu de Catalunya" el que s'expressi, dies després que en la Diada ho facin els ciutadans.