Almenys 330 palestins, en la seva gran majoria civils, han mort i més de 2.400 han resultat ferits en els dotze dies que fa que dura la intensa ofensiva israeliana contra Gaza, segons van informar ahir a Efe fonts mèdiques. El nombre de víctimes mortals s'ha incrementat de forma dramàtica des que la nit del dijous l'exèrcit israelià sumés una operació terrestre als bombardejos de l'Aviació i la Marina de Guerra. Tan sols en les primeres 24 hores de la incursió terrestre, més de 70 palestins han mort en els atacs, concentrats als barris del nord i del sud de la franja de Gaza.

Mentrestant, les milícies palestines van disparar ahir més de 70 coets contra Israel, 57 dels quals van impactar en zones rurals, 9 van ser derrocats en vol i la resta van caure dins de la mateixa Gaza, va informar a Efe un portaveu militar.

Pel que fa a la xifra de desplaçats interns ahir ja se superaven els 50.000 palestins que han hagut de marxar de casa seva, xifra màxima establerta per l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats palestins (UNRWA) en el seu pla de contingència.

En un comunicat enviat als mitjans, el portaveu del citat organisme a la zona, Chris Gunness, va advertir que el nombre s'ha duplicat en els dos primers dies d'operació terrestre israeliana i que segueix creixent.

Mediació egípcia i islamistes

La tradicional mediació d'Egipte entre israelianes i palestins està sent qüestionada aquesta vegada pels islamistes del moviment Hamàs i els seus socis regionals, en contínua tensió amb les autoritats egípcies en l'últim any.

L'actual ofensiva israeliana "Marge Protector" sobre la franja de Gaza segueix el seu curs mentre el Caire s'ha convertit en un ball de visites de responsables internacionals i un formiguer de negociacions fins ara infructuoses.

Del Caire va sortir una proposta, presentada per Egipte amb suport dels Estats Units i la Lliga Àrab, entre uns altres, que va ser acceptada aquesta setmana pel govern israelià, però que va xocar amb el "no" dels islamistes palestins. Hamàs va explicar que abans s'havien de negociar qüestions com el desbloqueig de Gaza i l'alliberament de presos palestins.

Per al govern egipci, la seva iniciativa té els punts necessaris per detenir al més aviat possible els atacs encara que es requereixin converses posteriors. Un intent de convèncer al mateix moviment al que ha criticat amb força des que l'exèrcit va deposar al president islamista Mohamed Mursi, el 3 de juliol del 2013.

Les autoritats egípcies han acusat Hamàs de posar-se en els seus assumptes interns pels seus estrets vincles amb els Germans Musulmans egipcis, als quals va declarar grup terrorista.

També han destruït túnels entre el nord del Sinaí i Gaza -governada pels islamistes- i tancat el pas fronterer de Rafah; això asfixia encara més la situació a la franja.