El PSC va fer pinya entorn del seu nou líder, Miquel Iceta, ratificat per unanimitat en un congrés extraordinari en què els socialistes catalans van redoblar la seva aposta juntament amb el PSOE per la reforma federal com l'"única sortida" davant dels que volen "trencar Espanya".

El congrés del PSC, celebrat al recinte firal de La Farga de l'Hospitalet de Llobregat, va ser atípic i exprés: en només quatre hores es va elegir el nou primer secretari del partit -prèviament va haver de passar per unes primàries-, es va votar la nova executiva i va acollir el primer discurs a Catalunya de Pedro Sánchez com a nou líder del PSOE, el qual ha advocat per deixar enrere els "retrets" entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas perquè és "temps de negociació i reforma constitucional".

Però mentre Sánchez no va citar ni un sol cop la consulta sobiranista convocada a Catalunya per al 9 de novembre, Iceta, en un to de míting com feia temps que no es veia en un conclave del PSC, va recordar que "no hi haurà solució -a Catalunya- que no passi per les urnes", encara que la consulta que el PSC defensa haurà de ser sempre "legal i acordada" amb l'Estat.

"No enganyem la gent i diguem que farem coses que no són possibles", va subratllar Iceta en al·lusió al President català i líder de CiU, Artur Mas -amb el qual mantindrà una reunió "discreta" en els pròxims dies-, mentre va criticar el PP pel seu immobilisme.

Precisament i de manera insòlita, els representants de CiU (Lluís Corominas) i del PP (Enric Millo) convidats al congrés van estar xiulats per bona part dels delegats.

En clau interna, Iceta va llançar també un entenedor missatge d'unitat en afirmar que "en el PSC no sobra ningú, sinó que més aviat hi falta molta gent", i va prometre treballar per "recuperar els que se n'han anat" i fer acostar "els que s'han allunyat".

La nova executiva del PSC, avalada pel 86% dels delegats, està formada per 45 persones i tenen com a matís més destacat el pes del municipalisme quan queda un any per a les eleccions locals, ja que la secretaria de Política Municipal, dirigida per Antoni Fogué, té fins a vuit adjunts, líders territorials i candidats locals.

A més, la nova secretària d'Organització, Assumpta Escarp, és la mà dreta de l'alcaldable a Barcelona, Jaume Collboni, en una direcció que també recull sectors afins o ben acceptats pels crítics, com Àngel Ros (president), Núria Parlon (viceprimera secretària) i Daniel Font (secretari d'Innovació Política). Això no obstant, Marina Geli va quedar-ne fora.

Paraules de Sánchez i Díaz

De la seva banda, el secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, va reivindicar la reforma federal de la Constitució, per la qual compta amb el PSC, i va instar Rajoy i Mas a deixar-se de "retrets" perquè és "temps de negociació i reforma constitucional".

En nom de la regeneració democràtica, Sánchez, amb Carme Chacón entre els assistents a l'acte, es va reafirmar també a celebrar unes primàries "obertes" per escollir candidat a la Moncloa. També va rebutjar que el seu partit aposti "a Espanya i a Europa" per una "gran coalició", una aliança entre populars i socialistes.

Pel seu costat, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va ser l'última a intervenir i va reclamar a Rajoy i Mas que "s'escoltin" i donin suport a la convocatòria "immediata" de la comissió del Congrés per a la reforma constitucional, i que ho facin "com més aviat millor" per salvaguardar la convivència.