El ministre d'Afers Estraners rus, Serguei Lavrov, i el seu homòleg nord-americà, John Kerry, van coincidir ahir en la necessitat que totes les proves relacionades amb el desastre de l'avió malaisi a Ucraïna siguin posades a disposició d'una recerca internacional. En una conversa telefònica, els ministres "van considerar imprescindible garantir una recerca internacional absolutament sense traves, independent i oberta de la catàstrofe de l'avió malaisi", va assenyalar un comunicat de la Cancelleria russa.

També van acordar que "totes les proves, incloses les caixes negres, han de ser proporcionades per al seu estudi en el marc de la recerca internacional, i que en el terreny s'han de garantir totes les condicions necessàries per a l'accés dels experts". Lavrov va subratllar que en la recerca ha de participar el Comitè Internacional d'Aviació, del que també forma part Ucraïna.

A més, segons la diplomàcia russa, els dos ministres van confirmar que les parts en conflicte a l'est d'Ucraïna han de tornar al terreny de la declaració de Ginebra del 17 d'abril, en la qual els titulars d'Exteriors d'Ucraïna, EUA, Rússia i la UE es van pronunciar per la fi de la violència i un diàleg inclusiu entre totes les regions ucraïneses.

Lavrov i Kerry van acordar "usar la influència de Rússia i EUA sobre les dues parts enfrontades per instar-les al fet que es moguin en la direcció correcta". "En aquest sentit, han subratllat que el conflicte a Ucraïna no té una solució militar i només pot ser resolt per la via pacífica a través del consens nacional", va concloure la nota del ministeri d'Exteriors rus.

D'altra banda, el cap del Pentàgon, Chuck Hagel, va afirmar ahir que el míssil que, suposadament, va destruir un avió comercial amb 298 persones a bord sobre Ucraïna, "va haver de venir de Rússia i la instrucció per operar-ho va haver de venir de Rússia". El govern d'Estats Units va insistir avui en què hi hagi una recerca vàlida de les restes del vol 17 de Malaysia Airlines, escampats en una regió de l'est d'Ucraïna controlada pels rebels prorussos.

Encara que no està clar si el govern de Rússia sabia per endavant sobre l'ús del míssil "no hi ha dubtes que els russos seran els grans perdedors" una vegada que l'incident s'investigui a fons, va predir Hagel en una entrevista amb Bloomberg recollida pels mitjans nord-americans.

Actes de pillatge

El primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, es va declarar ahir "commocionat" per l'abandonament i els actes de pillatge que s'estan produint en el lloc on estan escampades les restes de l'avió malaisi que es va estavellar el dijous a Ucraïna amb 298 passatgers a bord.

"Estic commocionat per les imatges del lloc. La gent camina per aquí amb les pertinences personals de les víctimes. És francament repugnant", va dir Rutte en roda de premsa. El primer ministre holandès va denunciar que els actes de pillatge alteraran la recerca dels fets entorn de l'accident i va exigir l'"accés sense traves" al lloc del sinistre.

Tant el govern holandès com el britànic creuen que la Unió Europea ha de reconsiderar la seva relació amb Rússia després del sinistre.

A Malàisia s'estaven celebrant ahir pregàries i vigílies per recordar les víctimes d'aquesta nacionalitat que viatjaven en el vol MH17 de Malaysia Airlines. Les pregàries es van fer extensives a les 298 víctimes mortals del sinistre.