El Servei de Seguretat d'Ucraïna va difondre a través d'Internet la gravació d'una suposada conversa telefònica entre dos caps de les milícies prorusses que, en cas de ser certa, incriminaria els separatistes i també Moscou en l'ocultació de proves de l'enderroc per l'impacte d'un míssil de l'avió malaisi. En la gravació, una veu identificada per Kíev com el comandant del batalló Vostok, Aleksandr Jodokovski, demana al que seria un dels seus homes, identificat com Aleksei, que supervisi l'ocultació de les caixes negres de l'avió "perquè no caiguin en mans alienes, de tota aquesta gent que us visita, l'OSCE i altres".

"El destí de les caixes negres és primordial. Han d'estar sota el nostre control (...). No és una petició meva, ens arriba des de dalt (...) i amb això em refereixo a Moscou", diu el presumpte comandant prorús al vídeo difós a través de Youtube. En una altra conversa difosa pels serveis secrets ucraïnesos i gravada presumptivament fa dos dies, l'endemà de l'accident, la veu identificada com Aleksei informa el seu cap que els seus homes han trobat un "barrilet taronja" que podria ser una de les caixes negres l'avió. Instants després que es conegués l'existència de la conversa gravada, els separatistes prorussos van reconèixer tenir en el seu poder diversos objectes que podrien ser les caixes negres de l'avió malaisi.

"En el lloc de la catàstrofe van ser localitzats parts de l'avió semblants a unes caixes negres. Són a Donetsk (...) sota la meva supervisió personal. Seran lliurats a experts internacionals en cas que aquests arribin", va dir el primer ministre de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Aleksandr Borodái.

Borodái, ciutadà rus convertit en el líder polític més destacat dels revoltats, va subratllar que "aquests objectes no poden ser lliurats a representants d'Ucraïna". "És perquè en aquest cas la seva integritat seria probablement violada per falsificar els resultats de la investigació" de l'accident, va dir el dirigent separatista.

Un altre dels líders dels revoltats, el viceprimer ministre de la RPD, Andrei Purguín, va assegurar ahir a l'agència russa Interfax que els experts internacionals en caixes negres podrien arribar aquesta mateixa nit al lloc de la catàstrofe per començar la cerca. "Esperem que primers experts en caixes negres puguin arribar a última hora de la tarda, començar-ne la cerca i valorar-ne l'estat", va dir Purguín.

El ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va assegurar que Moscou no té cap interès a fer-se amb les caixes negres de l'avió "malgrat el que es digui des de Kíev".

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, va insistir ahir que els milicians prorussos que custodien el lloc de la catàstrofe, un descampat al costat de la localitat de Grábovo, a la regió de Donetsk, retiren les proves que podrien demostrar la seva responsabilitat en la tragèdia, i es va referir en particular a les caixes negres de l'avió. "Però això no els salvarà, perquè tenim fotos de satèl·lit des del lloc del llançament del míssil, fotos i vídeo del sistema de defensa antiaèria que demostren que va ser portat des de Rússia, gravacions de converses telefòniques dels terroristes i altres proves irrefutables", va subratllar Poroixenko.

El president d'Ucraïna va assegurar que "no veiem diferència entre el que ha passat a Ucraïna i l'11 de setembre als Estats Units o la tragèdia sobre l'escocesa Lockerbie, quan libis dirigits per Gaddafi van fer explotar un avió de Pan Am", va dir Poroixenko en conversa telefònica amb el president francès, François Hollande. Poroixenko espera que "el món civilitzat reaccioni de la mateixa manera unànime" a la tragèdia com ho va fer el 2001 i el 1988.

Per la seva banda el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, va subratllar que la prioritat és recuperar els cadàvers nacionals i pressionar totes les parts perquè ajudin a desenvolupar la investigació sobre l'accident. Rutte va declinar respondre a les preguntes de la premsa sobre la possibilitat que hi hagi una resposta militar davant l'aparent enderroc per separatistes prorussos del vol MH17, que va sortir des de l'aeroport de Schiphol-Amsterdam amb destinació a Kuala Lumpur. El primer ministre neerlandès va informar també que avui arribarà un equip de forenses al lloc dels fets.