La segona indústria de tabac més gran d'Estats Units, RJ Rey-nolds Tobacco, prepara una apel·lació amb la qual recórrer un dels veredictes judicials més importants emesos contra el sector, que estableix una indemnització de 23.600 milions de dòlars a favor de la vídua d'un fumador.

Divendres passat, un jurat de Florida va emetre una sentència a favor de la resident de Pensacola Cynthia Robinson, qui el 2008 va iniciar una demanda contra la companyia en nom del seu espòs, Michael Johnson, mort el 1996 per càncer al pulmó.

El veredicte, aconseguit després d'un judici que va durar quatre setmanes, estableix a més el pagament de 16.800 milions de dòlars per part de la companyia, per concepte de "danys compensatoris", la qual cosa eleva la suma total fins a més de 40.000 milions de dòlars.

"Aquest veredicte va molt més enllà de l'àmbit del raonable i just i és totalment inconsistent amb les proves presentades", va manifestar en un comunicat al qual ha tingut accés Efe J. Jeffery Raborn, vicepresident i assessor legal adjunt de la companyia.

Raborn va assenyalar que la firma apel·larà el veredicte i espera que el "tribunal respecti la llei" i rectifiqui aquest "veredicte desmesurat", que obliga al pagament d'una indemnització "greument excessiva i inadmissible sota les lleis estatals i constitucionals".

Aquest cas és un més dels milers que van sorgir després de la demanda col·lectiva que va encapçalar el pediatre de Miami Beach Howard Engle contra les companyies de tabac d'Estats Units, i que el 2000 es va resoldre amb una indemnització de 145.000 milions de dòlars, la sentència més quantiosa per danys i perjudicis al país fins ara.

La demanda col·lectiva acusava les companyies d'enganyar els consumidors i el Govern respecte als perills del consum de tabac.