El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha comunicat avui a la Permanent del seu partit que abandona la secretaria general de CiU, minuts abans de la reunió de l'executiva de la federació en la qual també informarà de la seva decisió, segons han informat a Efe fonts democratacristianes.

Amb aquesta decisió, Duran fa el seu primer pas enrere després d'una longeva carrera en primera línia de la política que, no obstant això, encara no ha arribat a la seva fi, perquè seguirà com a portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, almenys durant la resta de mandat, i liderant Unió.

En la decisió de deixar de ser número 2 de CiU ha influït, d'una banda, les seves diferències amb el president català, Artur Mas, i la cúpula de CDC a l'hora d'afrontar el procés de la consulta sobiranista i, per una altra, les dificultats per fer calar en el Govern del PP una tercera via, entre la independència i l'actual status quo, que doni sortida a la situació política a Catalunya, on creix l'independentisme.

Duran abandona la secretaria general de CiU després de 14 anys com a número dos de la federació nacionalista, però mantindrà el seu càrrec de president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, que ostenta ininterrompudament des del 1987.

Tampoc preveu abandonar de moment el càrrec de CiU al Congrés dels Diputats, que ocupa des del 2004, anys després d'haver estat conseller de Governació, entre novembre del 1999 i febrer del 2001, en un dels governs de Jordi Pujol, càrrec que va abandonar ràpidament en apostar Pujol per Artur Mas com el seu successor al capdavant de CiU.